Helyi közélet

2015.10.08. 17:06

A fiatalok tanuljanak vagy dolgozzanak!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben 7900 a 25 év alatti munkanélküli fiatalok száma. Számukra nyílt új lehetőség.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben 7900 a 25 év alatti munkanélküli fiatalok száma. Számukra nyílt új lehetőség.„Egyetlen európai fiatal se maradjon hosszabb ideig munka vagy munkához segítő (át)képzés, szakmai gyakorlati lehetőség nélkül”. Ez a mottója az unió által támogatott Ifjúsági Garancia Rendszernek és az azon belül elindult Ifjúsági Garancia Programnak, melynek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyitórendezvényét tegnap tartották Miskolcon a Vigadó Étteremben.

Lórántné Orosz Edit, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője lapunknak elmondta: a program keretében a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai felmérik a fiatalok képességeit, készségeit, ambícióit, majd közösen egyéni, személyre szabott cselekvési tervet dolgoznak ki. Cél, hogy a program szolgáltatásai és támogatásai által javuljanak a fiatalok munkaerőpiaci esélyei. Kaphatnak munkavállalási tanácsadást, részt vehetnek támogatott képzésben, foglalkoztatásban, támogatást kaphatnak a vállalkozásukhoz vagy mobilitásukhoz.

Szakképzetlenek

A főosztályvezető jelezte: megyénkben 5600 fiatal bevonására van lehetőség, és erre közel 5,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Szintén megyei számok: az augusztusi adatok szerint a 41 ezer álláskeresőből 7900 volt 25 év alatti fiatal, 44 százalékuk csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik.

Hozzátette: a program első szakaszába 2016. június 30-áig lehet belépni, de segítő támogatásokat 2017. december 31-éig lehet nyújtani. A fiatalok foglalkoztatását vállaló munkáltatók a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira benyújtott kérelem alapján kaphatnak foglalkoztatás jellegű támogatást.

A nyitórendezvényre eljöttek azok a fiatalok is, akik már beléptek az Ifjúsági Garancia Programba. Tomesz Nikolett például, aki lapunknak elmondta: másfél éve végzett fodrászként. Azóta már dolgozott a foglalkoztatási osztály támogatásával, majd Hollandiában is szerencsét próbált. Igaz, ott nem a szakmájában kapott munkát. Most a program keretén belül német nyelvet fog tanulni 6 hónapig minden hétköznap.

– Az igazi célom az, hogy Ausztriában dolgozhassak, mert ott jobb a kereseti lehetőség. Ezért lesz hasznos a német nyelv. Sok mindent elterveztem a jövőmmel kapcsolatban, és azokat szeretném megvalósítani – mondta lapunknak Nikolett.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában