Helyi közélet

2015.10.27. 08:53

A cukorgyárba költöztek

Szerencs - Szeretnék, ha ez már a végleges otthona lenne a polgárőrségnek.

Szerencs - Szeretnék, ha ez már a végleges otthona lenne a polgárőrségnek.

Egy éve még a szerencsi önkormányzati hivatal alpolgármesteri irodájában beszélgettünk Oláh Jánossal, a Szerencsi Polgárőr Egyesület elnökével, mert akkor még az volt az otthonuk. Most azonban a hajdani cukorgyár főbejáratánál lévő portásépületbe invitáltak, ott tartották az új irodájuk avatóját.

Nem kell emeletezni

– Az alpolgármesteri iroda is jó volt, csak jó néhány idősebb tagunk is van, akik már nem igazán szeretik a lépcsőzést – mondja Oláh János. – Már korábban is kinéztem ezt az egykori irodát, és addig mondtam, hogy szeretnénk beköltözni ide, hogy végül megkaptuk.

Az önkormányzattól kaptunk egy számítógépet, nyomtatót, a hátsó, zárható helyiségben berendeztünk egy sarkot, ahol ruhát válthatnak azok a polgárőrök, akik esős időben megáznak. Mostantól tehát a város szívében vagyunk megtalálhatóak.

Keresik őket

Márpedig a szerencsi polgárőrökre szükség van.

– Az emberek néha hamarabb megtalálnak minket, mint a rendőröket – mondja az elnök. – Ha valakire rátámad egy kutya, akkor mire a rendőrség a szolgálati utat betartva a helyszínre ér, már nem talál senkit.

Mi kimegyünk, valamelyikünk az esetek többségében nemcsak a kutyát találja meg, de fel is ismeri, hová, melyik házba való, így tudjuk figyelmeztetni a tulajdonost, figyeljen jobban a jószágra.

Nemrégiben egy hétig két kutyára vadásztak a szerencsi polgárőrök.

– Bejelentették a rendőrségen, hogy két kutya több portára is bement és ott az aprójószágokat irtották. A rend­őrök szóltak a polgármesteri hivatalnak, a hivatalból pedig szóltak nekünk.

Egy hétig vadásztuk a kutyákat, de végül meg is tudtuk fogni mindkettőt. A károsultak azonosították a kutyákat, mi megtaláltuk a gazdájukat, akinek most a tetemes bírság mellett még az állattartók kárát is meg kell hogy térítse.

Ilyen ügyekre teljesen alkalmasak vagyunk, míg a rendőrségnek erre nincs kapacitása.

Oláh János még elmondta, annak, hogy Szerencsen viszonylag jó a közbiztonság az a rendőrség és a polgárőrség együttes munkájának köszönhető.

ÉM-BG


Polgárőrök

  • A Szerencsi Polgárőr Egyesület 25 éve 1990-ben alakult az országon az elsők között
  • Jelenleg 36 szerencsi polgárőr teljesít szolgálatot
  • Hatodik hete a szerencsi rendőrjárőrökkel együtt látják el a szerencsiek védelmét

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában