Helyi közélet

2015.09.15. 18:45

Születésnapra készül az Elektróger

Miskolc - Bordás Gábor, azaz ahogy mindenki ismeri, Dj Bordee, örül, hogy a hobbija a munkája.

Miskolc - Bordás Gábor, azaz ahogy mindenki ismeri, Dj Bordee, örül, hogy a hobbija a munkája.

Bordás Gábor több mint két évtizede áll a „pult mögött” és tolja a zenét a miskolci klubéletben, ráadásul 15 éves az Elektróger. Miként kezdődött – kérdeztük az ismert dj-től?

– A ’90-es évek elejéig nyúlik vissza nálam a dj-skedés – kezdte Bordee. – Az ifiházban volt az első ebbéli akcióm Görgényi Ákossal 1992-ben. Utána jött az elektronikus robbanás, az acid és a house. Az egész dj-s dolog és a szakma előtérbe került, és át is alakult. A diszkókban euro dance, euro house ment, mi pedig az underground végét fogtuk meg. Voltunk kis helyeken, például a Kisavason egy Factory nevű helyen. Az tök jó volt! Ami viszont már igazán a nevünkhöz kötődik, az az Avasi Kilátó volt.

Most a miskolci Helynekemben láthatják az érdeklődők és táncolni vágyók dj Bordee-t, de hogy mi volt a Kilátós bulik és a Helynekem között?

Sok minden hatott rá

– 1995 végétől játszottunk a Revolution nevű helyen Lillafüreden, a „Sziklában” egy évig – árulta el. – Óriási élmény volt! Találkozhattak velünk a fiatalok a szép emlékű Vian Klubban is: Nyitrai Viktorral zenéltünk, majd Astro csatlakozott. Utána azon gondolkodtunk, hogy kéne valami nevet és formát adni az egészhez. Akkor találtuk ki, hogy legyen ugye elektronikus, de underground is. Így lettünk Elektróger, ami vicces is volt, és tetszett nekünk. Elektróger Majálisokat is szerveztünk akkoriban éjszakába nyúlóan, illetve a miskolci egyetemi klubba is mi vittünk először underground elektronikus bulit, ami azután hagyománnyá vált, sok MEN és Rocktóber is Elektróger-bulitól volt hangos.

A zenei ízlése Bordee-nak is változott az évek múlásával. Új hullámos és punkzenékkel kezdett, aztán hatott rá a new wave az Ultravoxszal, a Depeche Mode-dal együtt. Közben az elektronikus hullámmal a négy negyedes acidek, break-ek is „befigyeltek” sok más mellett.

– Most a nu-disco megy leginkább. Ez azért érdekes, mert visszakanyarodik az új hullámos vonalhoz – magyarázta. – Sok fiatal felfedezte magának a ’80-as éveket, sok új zene arra hajaz. Gyakorlatilag a most népszerű Wellhello is ebből táplálkozik.

A Factory-sztori

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan cseppent a Factory Fesztivál szervező csapatába.

– Mi vittük az Elektrógert a Factoryba, ami szervezéssel járt – mondta Bordee. – A külföldi dj-ket is mi szerveztük szállással, repüléssel, étkezéssel, mindennel. Beletanultam lassan, hiszen aztán támogatókat, partnereket is igyekeztem bevonni. Mind a két oldal jó: az egyik izgalmas, stresszes meló – ez a szervező –, a másik, a vendégfellépős viszonylag kényelmes, ám ott zeneileg kell megfelelni, bizonyítani. Szerencsés vagyok, mert a hobbim a munkám.

Ha nem szervez és nincs fellépése, akkor Bordee a Miskolci Egyetemre jár: gazdászszakos és logisztikát tanul. Szabadidejében a kutyájával túrázik, hegyre jár.

Megünneplik a „trógerkedést”

A már említett Elektróger egyébként az idén 15 éves, nem is meglepő, hogy édes gyermeküket megünneplik Bordás Gabiék.

– Időközben ráálltunk arra, hogy meghívunk különböző dj-ket külföldről, illetve Budapestről. Most Ludmilla lesz a vendégünk. Megkíséreljük a lehetetlent és felöleljük ezt a másfél évtizedet. A Helynekemben lesz a születésnapi party november közepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában