Helyi közélet

2015.09.15. 22:26

Száz éve kérik Mária segítségét Mezőkövesden

Mezőkövesd - Az első világháború idején alapították a Szervita Harmadrend mezőkövesdi közösségét.

Mezőkövesd - Az első világháború idején alapították a Szervita Harmadrend mezőkövesdi közösségét.

Fennállásának századik évfordulóját ünnepelte szombaton a Szervita Harmadrend, azaz a szerzetesrend világi ága Mezőkövesden. A csoport 1915 szeptemberében az egri szervita atyák kezdeményezésére jött létre, a gyülekezet ekkor vásárolt házat, amelyben egy kápolnát is kialakítottak. Míg a tagság létszáma hajdanán elérte a kétszázat is, ma körülbelül harmincan gyűlnek össze rendszeresen a kis kápolnában.

Több településről

A jubileumi szentmisén azonban megtelt a buszállomás szomszédságában álló épület, érkeztek hívek Egerből, rendi tagok a fővárosból is, de jelen voltak a mezőkövesdi Szent László Egyházközség vezetői, valamint Fekete Zoltán polgármester is.

A százéves múltra visszatekintő közösség működésének a második világháború, s az azt követő kommunista hatalomátvétel sem tudott véget vetni. Bár a rendet feloszlatták, maradtak szervita atyák szerte az országban, s a mezőkövesdi gyülekezet tagjai is találtak alkalmat, s helyet arra, hogy összegyűljenek. A rendszerváltás után hivatalosan is újjászervezték a világi rendet, szintén egri közreműködéssel. Visszakapták kápolnájukat is, ahol 1992. óta havonta tartanak gyűlést és szentmisét, a fővárosból ide látogató Bogisich Ferenc atya vezetésével.

A misén elhangzott, remélik, még legalább száz évig fennmarad a mezőkövesdi közösség. Az ünnepség végén agapéra várták a híveket.

ÉM-TB


Szent ereklyét is vittek

A Szervita Rend a Hétfájdalmú Szűz tiszteletét ápolja. Hét firenzei nemes alapította 1233-ban, akik elvonultak a Monte Senarióra és ott kapták meg a megbízást Szűz Máriától a Szervita Rend megalapítására. Később létrejött a másodrend, a Szervita Nővérek apácaként szolgálnak, illetve a Világi Rend, amelyet Falconieri Szent Julianna alapított. A szent ereklyéjét egyébként a mezőkövesdi ünnepségre is elhozták. A rend jelszava: Mária által Jézushoz. A több mint háromszáz éves múltra visszatekintő egri Fájdalmas Anya búcsút idén szeptember 18–20. között tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában