Helyi közélet

2015.09.27. 23:36

Szabad a vásár! A megye települései elhozták értékeiket

Miskolc - Pénteken megnyílt Miskolcon a Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár. Szombaton is várták az érdeklődőket.

Miskolc - Pénteken megnyílt Miskolcon a Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár. Szombaton is várták az érdeklődőket.

A Közfoglalkoztatási Kiállításon és Vásáron jártunk péntek délelőtt, ahol a megye települései azt mutatták be, milyen értékeket hoztak létre a közfoglalkoztatási programok segítségével.

A gönci polgármester, Sivák János jóízűen falatozgat a Szent István téren felállított standnál, közben minden arra járó ismerősét szívélyesen invitálja: kóstolják meg a finom mangalicakolbászos és -szalonnás falatkákat.

A gönci házikóban befőttes- és lekvárosüvegek sorakoznak a polcon, a kosarakban színes zöldségek hívogatják az arra járót, a tető alatti rúdon pedig ott lógnak a szalonnák, kolbászok, hirdetve, hogy Gönc mezőgazdasági programja sikeres volt az elmúlt esztendőkben.

Sivák Jánostól megtudjuk, 440 fős közkonyhájukra alig kell zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolniuk, mert szinte mindent megtermelnek maguknak. Jelenleg 25 sertést nevelnek, közülük 10 mangalica. Ezek húsát nem lehet a közkonyhán hasznosítani, de a városi ünnepségeken finomabbnál finomabb étkek készülnek belőlük.

Két kecske

Nagy sikere van a Városház téren felállított szalmaökröknek és a festett sütőtökökkel megrakott szekérnek. A tökökre azt pingálták, hogy Bőcs, de senkit nem találunk itt, akivel beszélni tudnánk.

Az ökrök melletti standon azonban újabb érdekességekre bukkanunk. Két kecske legelészget békésen egy furgon belsejében. Kiderül, ők felsőzsolcai jószágok, és azt hivatottak hirdetni, hogy ebben a városban is sikeres a közfoglalkoztatási program.

Franczuz Istvántól, a felsőzsolcai GAMESZ műszaki vezetőjétől megtudjuk, a városban 400 ember dolgozik jelenleg közfoglalkoztatottként. Ők szívesen vállalják a munkát, hiszen a fizetéssel sokkal jobban járnak, mint a segéllyel, teszi hozzá a műszaki vezető.

De mit szólnak a kiállításhoz a nézelődők? Szabó Piroska a vizsolyiak lecsóját kóstolgatja.

Finom a lecsó

– Ez épp ugyanolyan finom, mint amit én főzök – bólogat elismerően. Sőt, a tócsniuk is nagyon jó! Piroskának a közfoglakoztatásról is van véleménye. Az a tapasztalata, hogy nem mindenütt szervezik megfelelően, és csak ímmel-ámmal dolgozgatnak a munkások. Igazi munkahely kellene, jegyzi meg.

Pásztor Ilona is végignézte az összes standot.

– Nagyon szép minden! Vásároltam is, savanyúságot és szilvalekvárt – újságolja.

A közmunkáról pedig az a véleménye, hogy ami itt van a kiállításon, az nagyon hasznos, de gyakran lát embereket az árokparton ülni vagy feküdni. Annak nem sok értelme van, vélekedik.

ÉM-HE


A terv: teljes foglalkoztatottság

A második alkalommal megrendezett Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta: 2018-ra a kormány szeretné elérni a teljes foglalkoztatást, hogy aki tud és akar, mindenki dolgozhasson. Az idén az állam 270 milliárd forintot fordított közfoglalkoztatásra, és 213 ezer embert vont be a munkába, jövőre az összeg 340 milliárdra nő, és 253 ezer közfoglalkoztatottal szá­molnak.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott köszöntőbeszédében jelezte: a megyében jelenleg közel 40 ezer közfoglalkoztatott van, a cél az, hogy ők a piacon is versenyképes termékeket állítsanak elő. Kiss János, Miskolc alpolgármestere azt hangsúlyozta, a megyeszékhely is élen járt a közmunkaprogramok megvalósításában. És bár sokan kételkedtek az induláskor, hogy valóban lehet értéket teremteni és a közmunkásokat visszavezetni a munkaerőpiacra, de mára mindez bebizonyosodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában