Helyi közélet

2015.09.01. 14:51

„Nem azonnali siker, de valódi eredményekkel”

Miskolc - Ősztől „saját” helyen, az Avason működik a „Lehetőségek Iskolája” és a „Kereszt az Aszfaltdzsungelben Tanoda”.

Miskolc - Ősztől „saját” helyen, az Avason működik a „Lehetőségek Iskolája” és a „Kereszt az Aszfaltdzsungelben Tanoda”.

A jezsuita rend 2010-ben indította a „Lehetőségek Iskolája” programját Miskolcon, P. Forrai Tamás provinciális kezdeményezésére és vezetésével. Célul a hátrányos helyzetű, már nem tanköteles, de alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkező felnőttek iskolai osztályozó vizsgára való felkészítését tűzték ki, a jezsuita hagyományokhoz hűen ingyenes és színvonalas oktatást biztosítva. Azóta a program Miskolc és Budapest mellett öt kistelepülésen is meghonosodott, munkájukat 30 önkéntessel, négy egyház, a helyi önkormányzatok, szociális szolgálatok és munkaügyi központok segítségével végzik.

Az Avasi lakótelepen

Miskolcon eddig a Herman Ottó Általános Iskola Biztosította számukra, illetve a tavalytól velük együttműködésben álló, rászoruló gyermekek korrepetálását, családi programokat szervező „Kereszt az Aszfaltdzsungelben Tanoda” számára a helyet. Ősztől viszont a miskolci önkormányzat ad otthont nekik, az Avasi lakótelepen, a Szilvás utca 17. szám alatt, azzal a feltétellel, hogy megteremtik a körülményeket ahhoz, hogy az óvoda működését ne zavarják. Szeptembertől tehát ide várják a „tanodásokat” és a „Lehetőségek Iskolájába” járókat is.

Pénteken közös workshop keretében mutatták be a média munkatársainak is az új helyszínt, továbbá beszámoltak az eddigi eredményeikről, egyeztették a további lehetőségeket a meghívott intézmények, civil szervezetek képviselőivel.

P. Forrai Tamás kifejtette, örül az új helynek, hiszen mindenütt, ahol emberekkel, pláne családokkal, gyermekekkel foglalkoznak, jelentősége van a stabilitásnak, az otthonosságnak. Az ablakokon beszűrődő óvodai zsivaj pedig kifejezetten jó háttér a munkához, amely nem azonnali sikerekkel, sokkal inkább hosszú munkával, ámde valós eredményekkel jár.

ÉM-SZK


Abbahagyta - visszatért

– Az elmúlt négy évben 300 felnőtt fejezte be segítségünkkel az általános iskolát (Miskolcon 50-60-an) – mondta el Csapó Barbara, a Lehetőségek Iskolája programvezetője –, ebből Miskolcon 50-60-an. A vizsgáztatást Miskolcon a kazincbarcikai Don Bosco iskola végzi. Kezdetekben a „3H-s” diákok szüleit „ajtóról ajtóra” kerestük fel, most már például a munkaügyi központok, az önkormányzatok is felhívják a figyelmet a tanodai lehetőségre. Most már jellemzően minket keresnek meg. S bár van lemorzsolódás, több olyan példát is említhetek, amikor kihagyás után visszatérnek a felnőtt tanulóink, nem is egyedül, hanem családtagjaikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában