Helyi közélet

2015.09.11. 18:26

Közel kétezer mozgáskorlátozott esélyeit javítják

Kazincbarcika - Szombaton rendezik meg Kazincbarcikán az immár hagyományosnak számító Esélyegyenlőségi Napot. Interjú: Tomkóné Kiss Máriával, a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnökével.

Kazincbarcika - Szombaton rendezik meg Kazincbarcikán az immár hagyományosnak számító Esélyegyenlőségi Napot. Interjú: Tomkóné Kiss Máriával, a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnökével.

Idén tizenegyedik alkalommal ünnepelnek és szórakoznak együtt mozgáskorlátozott embertársaink. Húsz évvel ezelőtt, 1995 februárjában tizenkét lelkes alapítóval jött létre a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete (KME). Céljuk az elmúlt húsz év során mit sem változott: hátrányos helyzetű mozgáskorlátozottak társadalmi beilleszkedésének elősegítése. A szép és fontos jubileum kapcsán Tomkóné Kiss Mária elnökkel beszélgettünk.

Hogy emlékszik vissza a kezdetekre, és melyek az elmúlt húsz év legfontosabb mérföldkövei, eredményei?

Tomkóné Kiss Mária: Az egyesület megalapítása nagyon boldog pillanat volt; akkor is és azóta is sorstársaink életét szeretnénk könnyebbé tenni. A jelenlegi vezetőség minden tagja súlyos mozgáskorlátozott, akik saját élettapasztalataikon keresztül tudnak kellő segítséget nyújtani. Bár a nevünk arra utal, hogy Kazincbarcikán tevékenykedünk, a paletta ettől jóval szélesebb. Ma már hetvenhat településen vagyunk jelen, és négy helyi csoportunk is működik: itt Kazincbarcikán, Ormosbányán, Bánhorvátiban és Edelényben. Jelenleg ezernyolcszáz fős taglétszámmal rendelkezünk, ami óriási szám. Húsz éve elsősorban az volt a legfontosabb, hogy a működés feltételeit megteremtsük; irodát létesítsünk, berendezzük, majd kialakítsuk az ügyfélszolgálatot, ahol megfelelő körülmények között tanácsokkal tudjuk ellátni a hozzánk fordulókat. A teljesség igénye nélkül a következő területekkel foglalkozunk: rehabilitációs eszközök beszerzése, lakás-akadálymentesítés, gépjárműszerzési támogatás ügyintézése, szakképzettséget adó tanfolyamok, kirándulások, szabadidős programok megszervezése. 2005 óta támogatószolgáltatást is biztosítunk a fogyatékossággal élőknek. Ez speciális szállítást, személyi segítést jelent. Emellett tudatformáló „Esély órák”-at tartunk az általános és középiskolákban, ezekre mind-mind nagyon büszkék vagyunk.

Hogy néz ki napjainkban az egyesület apparátusa, amely a konkrét „érdekképviseleti munkát” végzi?

Tomkóné Kiss Mária: Jelenleg tizenegyen dolgozunk az egyesületnél, emellett négy csoportvezető és huszonkét önkéntes segíti a munkánkat. Velük végezzük és szervezzük a szolgáltatásokat: a sorstársi tanácsadást, segítünk a megváltozott munkaképességű embereknek a munkahely­keresésben, rehabilitációban, a napi adminisztrációs vagy egyéb problémák kezelésében, leküzdésében, továbbá aktív kapcsolatot tartunk fenn az önkormányzatokkal, orvosokkal. Folyamatosan pályázunk, aztán bújjuk a törvényeket, jogszabályokat, naprakészek vagyunk, hiszen csak így lehet igazi „érdekképviseletet” végezni. Próbálunk teljeskörűen segíteni azoknak, akik rászorulnak. Ebbe beletartozik azon mozgáskorlátozottak támogatása, akik évek vagy évtizedek óta rászorulók, de a friss balesetes, sérült vagy kerekesszékes sorstársainknak is kapaszkodót adunk. Az átlag ép, vagy, ahogy mi mondjuk „kétlábon járó” emberek sokszor talán nem is gondolnak arra, hogy nekünk mozgássérülteknek mekkora gond lehet egy egyszerű bevásárlás, milyen akadályt jelent egy kétperces ügyintézés, a bejutás az épületekbe, a parkolás vagy éppen az otthoni főzés, mosás, másnak átlagos és normális napi tevékenységek.

A jövőre nézve mi a legfontosabb célkitűzés?

Tomkóné Kiss Mária: Az ügyfélszolgálati szolgáltatásaink fejlesztése és a támogató szolgáltatás bővítése a fogyatékossággal élők még teljesebb segítése érdekében. Szeretnénk munkát biztosítani a megváltozott munkaképességű sorstársainknak. Célunk továbbvinni az úgynevezett „révész szolgáltatást”, és tervezzük, hogy létrehozunk „betegség klubokat”, ahol a tagok közvetlen módon tudnak tapasztalatot cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában