Helyi közélet

2015.09.20. 13:09

Ha autista a gyermekem

Miskolc - A szülők szeretnék, ha Miskolcon meglennének az integrált oktatás feltételei.

Miskolc - A szülők szeretnék, ha Miskolcon meglennének az integrált oktatás feltételei.Nehéz helyzetben vannak az autista gyermekeket nevelő szülők. Miskolcon ugyanis nem találnak olyan óvodát és iskolát, ahol az integráltan nevelhető autista gyermekeket befogadnák, vagy ha mégis, ott hiányoznak a nevelésükhöz szükséges tárgyi és személyi feltételek. Ezért a szülők párbeszédet kezdeményeztek az oktatási és nevelési intézmények fenntartóival annak érdekében, hogy a probléma megoldódjon. Az első konzultáció tegnap reggel meg is történt. Koda Gabriella, a szülői delegáció képviselője lapunknak elmondta: a szülők örülnek, hogy végre elkezdődött a párbeszéd, az ígéretek szerint lesz folytatása.

Minél előbb

Az önkormányzat és a Klik képviselője is belátta, vannak problémák a városban az autista gyermekek integrált nevelésével kapcsolatban. Pedig erre nagy szükség lenne, hangsúlyozta Koda Gabriella, hiszen minél előbb kerül az ép értelmű, autista gyermek a számára megfelelő közösségbe, annál nagyobb az esély rá, hogy megfelelően szocializálódik, megtanul kommunikálni, megérti a szabályokat, tehát felnőtt korában teljes értékű, normál életet tud élni. Azonban lényeges a fokozatosság, hívja fel a figyelmet Gabriella. Egy autista gyermeket nem lehet betenni egy 30 fős csoportba, mert ott csak problémák lesznek vele. Most minden szülő megjárja a saját kálváriáját, intézményről intézményre viszik autista gyermeküket. De az is gond, hogy évek telnek el, mire megkapják a szakértői szakvéleményt gyermekük állapotáról.

A Klik ígérete szerint jövőre az egyik iskolában indul olyan első osztály, ahol megteremtik az integrált oktatás feltételeit.

ÉM-HE


Miskolc - Koda Gabriellának 5 és fél éves a kisfia, aki ép értelmű, autista gyermek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában