Helyi közélet

2015.09.24. 10:57

Emődi szennyvíztisztító: Próbaüzem után átadás

Emőd - Lezárult az emődi szennyvíztisztító telep fejlesztése.

Emőd - Lezárult az emődi szennyvíztisztító telep fejlesztése.Mintegy 626 millió forint értékben valósult meg technológiai fejlesztés az emődi szennyvíztisztító telepen, valamint Bükkaranyoson, Harsányban és Kisgyőrben. Az elkészült beruházást szeptember 18-án adták át hivatalosan.

Az emődi szennyvíztisztító telep teljes mértékig kihasználta, illetve meghaladta terhelhetőségét, ezért elkerülhetetlenné vált a fejlesztése, bővítése. A beruházás célja a szennyvízelvezetési infrastruktúra fejlesztése és bővítése, illetve a környezetterhelés csökkentése érdekében a szükséges mértékű biológiai tisztítókapacitás biztosítása volt. A telep befogadóképessége majdnem megduplázódott, emellett a meglévő agglomerációs szennyvízelvezető hálózat szagtalanítása, illetve új gravitációs szennyvízcsatornák építése és a szennyvízátemelő rekonstrukciója is szerepelt a projektben.

Négy településen

A beruházás fő helyszíne az emődi szennyvíztisztító telep volt, amelynek során a meglévő műtárgyakat mind építési, mind gépészeti szempontból átalakították, új tömbösített műtárgyat építettek a hozzá tartozó gépészettel együtt, ezen belül egy iker kialakítású iszapsűrítőt is megépítettek. Új fúvó és iszapvíztelenítő gépházat alakítottak ki a szükséges modern gépészeti háttérrel, iszapvíztelenítő gépet is telepítettek. Emellett a telepen technológiai, illetve udvartéri vezetékeket, irányító aknát létesítettek. A telepen kívül a településen a csatornahálózat-építési és rekonstrukciós munkák is zajlottak.

A projektben részt vevő másik három településen, Harsányban, Bükkaranyoson és Kisgyőrben elvégezték a szennyvízátemelők rekonstrukcióját, fejlesztését – összesen három átemelő újult meg –, illetve a szaghatáskezelést is kiépítették. Emellett Harsányban és Bükkaranyoson csatornahálózat-építési munkákat is végeztek.

Hat hónap próbaüzem után

Mint megtudtuk, az elkészült műtárgyak berendezéseit szakaszosan tesztelték, valamint lefolytatták a próbaüzemet, így hat hónap próbaüzem után, szeptembertől már a technológiailag megújult szennyvíztisztító telep kezeli a négy településről érkező szennyvizet.

A beruházás hivatalos átadóját szeptember 18-án tartották az emődi szenny­víztisztító telepen. Az eseményen Pocsai Enikő, a társulásban részt vevő gesztortelepülés, Emőd polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet és adta át az elkészült fejlesztést.

Az ünnepség zárásaként Tállai András, valamint a négy érintett település polgármesterei, Pocsai Enikő (Emőd), Szabó Gergely (Harsány), Kékedi László (Kisgyőr) és Nagy Lajos (Bükkaranyos) közös szalagátvágással tették hivatalossá az átadót.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában