Helyi közélet

2015.09.21. 08:12

CineFest - Ezt egyaránt szerette a közönség és a szakma

Miskolc - Összesen 179 film, ebből 76 versenyfilm. A szombati díjátadó gálával zárult a miskolci filmfesztivál.

Miskolc - Összesen 179 film, ebből 76 versenyfilm. A szombati díjátadó gálával zárult a miskolci filmfesztivál.A Cinefest kitalálóját, létrehívóját, fő szervezőjét, Bíró Tibor fesztiváligazgatót kértük az idei fesztivál értékelésére.

Igazi hírességeket

– Az idei fesztiválon tovább fokozódott a kíváncsiság a vetített filmek iránt. A hivatalos versenyprogram filmjeit, de a kapcsolódókat is kétszer vetítettük. Sőt, a Szerelem című filmet kétszer ismételtük: a gálát követően, először nem 3D-s változatban, viszont a rendező, Gaspar Noe részvételével, majd ismét vele, 3D-ben… A másik különlegességet a fesztivál történetében ide látogató népszerű európai művészek közül a legismertebb jelentette: Claudia Cardinale, aki ráadásul több napon át megtisztelte jelenlétével a városunkat, amely nagyon tetszett neki, s a fesztivált, ahol több filmet is megnézett. Abban gondolkodunk, hogy a jövőben is folytatni fogjuk a hasonló ismertségű művészek meghívását – ígérte Bíró Tibor.

Igazi fesztiválhangulat

A fesztiváligazgató összegzésében kitért arra, hogy fokozott kíváncsiságot tapasztalt a filmesek részéről is, mind a szakmai programok, mind a filmek iránt.

– Ebből és a közönség érdeklődéséből azt szűrtük le, hogy jó filmeket és széles műfaji választékot sikerült kiválasztanunk, felvonultatnunk, továbbá a kísérő programok is „bejöttek”, amihez az idén a kitűnő időjárás is hozzájárult, így késő estig igazi fesztiválhangulat volt a Művészetek Háza környékén.

Ha már a Művészetek Házáról esett szó, megkérdeztük: nem tart-e attól, hogy a fesztivál előbb-utóbb „kinövi” azt?

– Ennek már most mutatkoznak a jelei, csak sajnos, egyelőre nincs alternatíva. Abban reménykedünk, hogy egyszer az Avas szálló felújítása eljut arra a szintre, hogy a mostanival azonos szintű vetítési helyszínként számolhassunk vele. Elvégre a Művészetek Házára sem keveset vártunk! – válaszolta, utalva az Avas szálló épületében korábban működő, Kossuth mozira.


A díjazottak

  • Pressburger Imre díj, a CineFest Fődíja: Mustang (rendező: Deniz Gamze Ergüven)
  • Zukor Adolf díj, a CineFest Nagydíja: Tangerine (rendező Sean Baker)
  • Dargay Attila díj: Limbo-Limbo Travel (rendező: Kreif Zsuzsanna, Zétényi Borbála)
  • Legjobb dokumentumfilm: Valami jobbra várva (rendező Hanna Polak)
  • Legjobb kisjáték- és kísérleti film: Figyeljenek! (rendező: Hamy Ramezan, Rungano Nyoni)
  • Közönségdíj: Tangerine (rendező: Sean Baker)
  • Nemzetközi Ökumenikus Zsűri: Superwelt (rendező: Karl Markovics)
  • Nemzetközi Ökumenikus Zsűri különdíja: Why Me? (rendező: Tudor Giorgiu)
  • FIPRESCI díj: Aferim! (rendező: Radu Jude)
  • Artmozik Nemzetközi Szövetsége: Mediterranea (rendező: Jonas Carpignano)

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában