Helyi közélet

2015.09.10. 15:30

Aki maga rakta össze a rallyautóját - Arcok a megyéből: Bárczi Gábor egyetemi hallgató

Hidasnémeti - Gábor a kassai gimnáziumi évek után Kassán lett egyetemista is.

Hidasnémeti - Gábor a kassai gimnáziumi évek után Kassán lett egyetemista is.

A hidasnémeti művelődési házban tudtuk meg, hogy a településen él egy fiatalember, aki arról híres, hogy alighanem ő az egyetlen magyar állampolgárságú hallgatója a Kassai Műszaki Egyetemnek. Bárczi Gáborról van szó, akit természetesen rögtön felkerestünk. Cseppet sem lepődtünk meg, mikor épp autószerelés közben találtuk, mert a művelődési házban azt is hallottuk, hogy ő és csapata az idei KalandRally nyertese.

Megtetszett

Gábor a kedvünkért abbahagyta az autószerelést, és elmesélte töviről-hegyire, hogyan lett a kassai egyetem hallgatója.

– Az általános iskolába Hidasnémetibe jártam. Amikor 8.-os voltam, eljött hozzánk a kassai Márai Gimnázium akkori igazgatója, és bemutatta az iskolát. Nem sokkal utána a szüleimmel elmentünk megnézni a gimnáziumot, ami nagyon tetszett. Kassa csak 20 kilométerre van tőlünk, ezért a Márai mellett döntöttem. A szlovák nyelv és irodalom újdonság volt ugyan számomra, de a szlovákiai magyar barátaim sokat segítettek, és ha kijavítottak, mert rosszul mondtam valamit, nem sértődtem meg, hanem figyeltem, hogyan helyes. A gimnázium 2. osztálya végén már megcsináltam a felsőfokú szlovák nyelvvizsgát. Érettségi után aztán megint jött a nagy kérdés: Miskolc, Nyíregyháza vagy Kassa?

– A kassai egyetemre azonban hamarabb kellett jelentkezni, és amikor megtudtam, hogy oda felvettek, akkor már nem is akartam máshová menni – mondja Gábor.

Jó alapok

Most ötödéves az egyetemen, ha végez, gépészmérnök lesz. De addig még sokat kell tanulnia, mint mondja, nagy a követelmény. Viszont a Márai Gimnáziumban olyan jó alapokat kapott, hogy az első egyetemi évek alatt csak „lóbálta a lábát.” Azt azonban nem tudja, hogy ő-e az egyetlen magyar állampolgár a kassai egyetemen, csak annyi biztos, hogy mérnökképzésen (ami nálunk a mesterképzésnek felel meg) ő az egyedüli.

Gábornak egyik szenvedélye a motorszerelés. Azt mesélte, hogy 12 éves volt, amikor szétszedte édesapja egy régi motorját, majd egy kis segítséggel összerakta. Ma pedig már saját kezűleg építette meg rallyautóját, mellyel nemrég megnyerték a Hidasnémetiből rajtoló 5. KalandRallyt.

Két hobbija van még ezenkívül Gábornak: télen a snow­board, néha pedig a zongora mellé ül, és kellemes dallamokkal szórakoztatja magát.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában