Helyi közélet

2015.09.23. 14:26

Ahol az avasi TEA-t is „megkóstolhatják”

Miskolc - A héten avasi civilek is bemutatkozhatnak, ötletelhetnek a szebb környezetért.

Miskolc - A héten avasi civilek is bemutatkozhatnak, ötletelhetnek a szebb környezetért.

„Ha van annyi eszünk, mint egy vadlibának, akkor együtt dolgozunk a közösséggel a közös cél érdekében”– hirdeti egy tábla az Avasi Közösségi Házban. A táblát nemrégen készítették önkéntesek, vadlibákat festettek rá, néhánynak a feje lyukas, így bárki beállhat, hogy arcával helyettesítse a madarat, de sokkal inkább demonstráljon az összetartás, a közösségépítés mellett. Az Állampolgári Részvétel Hete programsorozat részeként ezzel a táblával is találkozhatnak az érdeklődők, hiszen egész héten programok, az avasi civil szerveződések bemutatkozása várja az érdeklődőket.

Többen szervezik az idén

„Külön öröm számunkra, hogy az idén nem csupán mi szervezzük ezt a programsorozatot, hanem számos partnerszervezetünk – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium és a Holdam Egyesület – csatlakozott ehhez a nemzetközi rendezvényhez” – emelte ki Sélley Andrea, a Dialóg Egyesület elnöke. Hozzátette: igyekeztek olyan programokat szervezni, amelyek segítik a közéleti információáramlást, illetve felhívják a figyelmet a cselekvő állampolgár fontosságára.

Az elnök szeretné, hogy ezek a programok helyzetbe hozzák az önszerveződő csoportokat, azokat, akik tenni akarnak a környezetükért. Büszkén mesélte, hogy már alakulnak is ilyen közösségek, például a Tegyünk Együtt az Avasért! (TEA) csoport, amely szerdán mutatkozik majd be.

A mentális problémák ellen

Problémának nevezte azonban azt, hogy a közösségi munka nem működik, ha az emberekkel mentális gondok vannak. Márpedig az Avason sajnos előfordul ez a probléma – fogalmazott. „Éppen ezért ebben is próbáljuk segíteni az embereket. Csütörtökön dr. Hegedűs Ágnes holisztikus orvos tart interaktív előadást arról, hogy ahhoz, hogy a közösségi munkában részt tudjunk venni, először saját magunkkal kell testi és lelki békében élnünk” – ismertette az elnök.

 


A szombat kiemelkedik

A programsorozatból kiemelkedik szeptember 26-a, amikor is az Avas városrész 2. ütemének különböző helyszínein (Avasi Közösségi Kávézó, Avas Városközpont, Mandulás sétány) 9 és délután 4 óra között különböző programokkal igyekeznek felhívni az állampolgárok figyelmét a civil részvétel fontosságára. Lesz – többek között – avasi üzenőfal, szomszédsági sátor, egyedülálló anyák klubja, idegennyelvi klub, sportprogramok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában