Helyi közélet

2015.09.25. 19:41

A Tokaji EFI folytatja

Tokaj - A sikeres pályázati időszak után tovább folytatja munkáját a Tokaji Egészségfejlesztési Iroda.

Tokaj - A sikeres pályázati időszak után tovább folytatja munkáját a Tokaji Egészségfejlesztési Iroda.

2015 áprilisában lezárult a 2012. NFÜ által meghirdetett TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0022 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben” című pályázat megvalósítása, melynek kedvezményezettje a Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. volt.

Az iroda célja az egészséget meghatározó életmód, illetve az egészségmegtartást befolyásoló szokások javítása, a kistérség egészségtudatosságának növelése és a helyi sajátosságokhoz illeszkedő, a lakosság számára könnyen elérhető egészségfejlesztési programok megvalósítása.

Népszerű klubok

Ez év májusától decemberig az egészségügyi államtitkársággal aláírt szerződés alapján havi finanszírozással úgynevezett fenntartási időszakban folytatják munkájukat a Tokaji EFI dolgozói.

Folytatódnak a népszerű életmódváltó klubok (fogyi, szív- és érrendszeri, diabétesz) és a kevésbé népszerű (dohányzásleszoktatást, illetve alkoholleszoktatást támogató) csoportok munkája szakemberek segítségével.

A kisgyermekes szülők a Szülői Klub találkozóin oszthatják meg egymással élményeiket, tapasztalataikat.

Napi-heti rendszerességgel mozognak a Nordic Walking csapat tagjai és a tiszaladányi aerobikosok Tóth Judit fitnessedző irányításával.

Újdonság

Újdonság az Erdőbényén induló konditorna és a napjainkban szinte minden családot érintő daganatos megbetegedésen átesők klubja.

A kistérséghez tartozó 8 településen újból terveznek előadást az idősek közösségben tartása, aktivitásuk megőrzése programsorozat keretében.

Munkahelyi egészségfejlesztés keretében a dolgozók kiránduláson vehettek részt, és a mindennapokban korlátlanul igénybe vehetik az EFI sporteszközeit.

Újból igénybe vehető a dietetikus szaktanácsadás, melyet nemcsak a fogyni vágyóknak, hanem a diabéteszben, laktózintolarenciában, lisztérzékenységben és kösz­vény betegségben szenvedőknek segíthet.

Megelőzés

Az Egészségfejlesztési Iroda egyik legfontosabb profilja a prevenció.

Az elsődleges prevenció az egészséges életmódra nevelés. A másodlagos megelőzés során a betegség korai felismerésére és a rizikótényezők korai kiküszöbölésére törekednek, melynek legfőbb eszközei a szűrővizsgálatok.

A kistérség településein újból lehetőség lesz a Tokaji EFI által szervezett szűrőnapokon szakorvosok és szakdolgozók által biztosított szűrővizsgálatokon részt venni.

Az elmúlt 2 hónapban 6 településen hasiultrahang-szűrővizsgálaton vehettek részt az ott lakók. 4 alkalommal mammográfiás szűrővizsgálatot szervezett az EFI.

A fenntartási időszakban kibővült a klientúra korcsoportja, így lehetőség nyílt a tokaji tanintézményekben is (Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola és a Tokaji Mezőgazdasági Szakképző Iskola) az Egészségnap megrendezésére, ahol a 18 év alattiaknak vércukor-, vérnyomásmérést, állapotfelmérést, kockázatbecslést, látásvizsgálatot és légzésfunkciót végeztek az EFI dolgozói.

Szeptember 19-én, a legkisebbek családi napján az óvodában szülők és nagyszülők vehettek részt a fenti vizsgálatok mellett bőrgyógyászati és melanoma-, valamint érsebészeti vizsgálaton.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában