Helyi közélet

2015.09.07. 18:45

A saláta inkább szép, mint étel

Miskolc - Kifőztük az évadot címmel főzőversenyen látta vendégül vasárnap nézőit a miskolci színház társulata.

Miskolc - Kifőztük az évadot címmel főzőversenyen látta vendégül vasárnap nézőit a miskolci színház társulata.

Egészen különleges eseménybe kóstolhattak bele vasárnap délelőtt az arra járók. Szó szerint is, hiszen színészcsapatok, a Miskolci Nemzeti Színház művészei főzőversenye zajlott a színház szomszédságában.

– Mi egy zűrzavaros csorba levest csinálunk. Ez egy román nemzeti eledel – mondja jókedvűen Szegedi Dezső színművész. – Kukták, szakácsok segítségével készül persze, és nem lesz zűrzavaros szerintem. Elárulom: nem tudok főzni, de a csapat egyik erőssége, Szatmári György igen.

Ez egy illatos esemény

A másik pultnál egy olasz étel, a peperonata készül, ami Cser Ádám szerint a magyar lecsóra hasonlít.

– Ízesítésében kicsit eltér, a másik fontos, hogy a végeredmény is más – árulja el a zenei vezető. – Gazdag olíva olajban indul, szárított paradicsommal, fehér borra fokhagyma, lila hagymával. Ilyen alapot a magyar lecsónál nem igazán használunk, ám a paradicsom ugyanúgy szétfő teljesen. Ebbe különleges kolbászok kerülnek, és a paprika szélesre vágva, a végén pedig bazsalikom és friss petrezselyem.

Cser Ádám otthonosan mozog a konyhában, aki szerint különleges az alkalmi konyha, és ez egy illatos esemény.

– Olyan, mintha otthon lennék – mondja a „Tosca” vezetője.

Czakó Juliannáék kapros-túrós rétest készítenek – tudjuk meg a Liliom csapat egyik hölgytagjától.

– Igénybe vesszük a közönség segítségét is, ha te tudsz ehhez valami praktikusat mondani, szívesen meghallgatjuk. Szeretek főzni, kikapcsol. Hogy ki a csapat erőssége? Több jelölt van, és egészséges munkamegosztás. Szerintem mi nyerünk! – mondta.

Pedig lepénynek indult

– A Nagy Romolus csapatával római lepényt készítünk, amiből batyu lett – vázolja a történéseket Ostváth Tibor. – A receptet a Romolus stábja álmodta meg. Én a darabban is szakács vagyok, így könnyű dolgom van. Kincses Károly gyúrta a tésztát, mert imád főzni.

Fandl Ferenc – aki amolyan színpadmesterként jött-ment és ontotta a poénokat – arról mesél, hogy jó a hangulat a színházban.

– Jó látni, hogy rendben vagyunk. A színház eleve arról szól, hogy egy dologért csinálunk valamit sokan, és alapvetően ez az, ami összefogja a történetet. Húsevő vagyok, ezért kíváncsi vagyok a balett ételére. Szeretem a salátákat is, de a saláta inkább szép, mint étel – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a művész, aki azzal búcsúzik: jó és erős évad lesz az idei.

A főzőversenyt nem mellékesen „az olasz lecsóval”, a Tosca csapata nyerte.


Két vélemény

Némethné Eke Éva, a néző:„Nagyszerű ez a rendezvény! Régóta és sokat járok színházba, ismerem és kedvelem a társulatot. Több nézőt behozhat egy ilyen esemény a színházba.”

Béres Attila, a direktor:

„Hogy ide kijött a teljes társulat, és Seres Ildikó Jászai-díjas művésznő éppen paradicsomot vág a görög salátához, az azt jelenti, hogy ez egy nagyon élő társulat. Bízom benne, hogy azt látják a miskolciak, hogy ez egy, a városért élő társulat. A Kifőztük az évadot nem egy szlogen, hanem a realitás lesz! Hiszünk benne.”


Premier után megnyitó

A vasárnap délelőtti történések után a délután és az este is a színházról szólt. A folytatásban a Kamaraszínház telt meg, ahol a Lúdas Matyi premierjét láthatta a nagyérdemű. Késő délután a Helynekemben átadták a színház szobaszínházát, majd utána a Déryné kertben az évadnyitó ünnepi műsorát prezentálta a társulat Igó Éva és Dézsy Szabó Gábor közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában