Helyi közélet

2015.09.22. 07:50

A PSZ aggódik: utcára kerülnek a tanárok?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Pedagógusok Szakszervezete attól tart, hogy az állami intézményfenntartó központ alulfinanszírozottsága miatt iskolákat zárhatnak be.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Pedagógusok Szakszervezete attól tart, hogy az állami intézményfenntartó központ alulfinanszírozottsága miatt iskolákat zárhatnak be. Hisz a kormányzat tervei között továbbra is szerepel az iskolaközpontok létrehozása. Ha az általános iskola felső tagozatán valóban létrejönnek a központok, akkor akár 2800 tanár is elveszítheti az állását országszerte a PSZ számításai szerint, nyilatkozta Galló Istvánné, a szervezet elnöke a napokban. Hozzátette: elbocsátás helyett a feleslegessé váló tanárokat az oktató-nevelő munkát segítők közé kellene helyezni. Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke a változtatást korábban azzal indokolta, hogy a közoktatás 1 millió 300 ezer diákot tudna befogadni, de számuk mára 750 ezerre csökkent. Vajon hogyan érintik megyénket a tervezett változások?

Ha majd elindul a fűnyíró

A fél megyét érintheti a felső tagozat megszüntetése, mondja a PSZ megyei elnöke.

Úgynevezett iskolaközpontok létrehozását tervezi a kormány, ami azt jelenti, hogy a kisebb iskolákban megszűnne a felső tagozat, és ezzel országszerte több ezer pedagógus veszítené el a munkáját, hívta fel a figyelmet a napokban a Pedagógusok Szakszervezete. A szervezet megyei elnökét, Bodolay Zoltánt kérdeztük, hogyan érinti majd a változás a megyénkbeli iskolákat és pedagógusokat. Mint mondta, egyelőre konkrétumok nincsenek, bár értesült arról, hogy az átalakítás előkészületei elkezdődtek. Véleménye szerint az a legnagyobb baj, hogy az oktatást érintő változások általában mindenféle hatástanulmány és szakmai egyeztetés nélkül folynak. Pedig ebben az esetben feltétlenül egyeztetni kellene a szülőkkel és a kisebb településeken tanító pedagógusokkal is. Az elnök szerint ott valóban indokolt a felső tagozat megszüntetése, ahol nagyon kevés a tanuló, de tapasztalatai szerint a változásokat általában fűnyíróelv alapján vezetik be. Kérdeztük, hány iskolát érintene a felső tagozat megszüntetése megyénkben. Bodolay Zoltán úgy ítéli meg, hogy fél Borsod-Abaúj-Zemplén megyét fel lehetne sorolni. Hozzátette: ezzel nagyon sok diák járna rosszul, hiszen vannak olyan térségek, ahol 20–30 kilométert kellene megtenniük a központi iskoláig.

Előnyök és hátrányok

Érdeklődtünk néhány kisebb településen, mit tudnak a változásokról, és hogyan érintené őket. Nevüket sehol nem adták, mert mint mondták, a Klik engedélye nélkül nem nyilatkoztak. Az egyik igazgató azt mondta, hallott az iskolaközpontokról, de konkrétumokat még nem tudni. Jelezte: kialakításuk előnnyel is járna, hiszen minden térségben lenne egy jól felszerelt, korszerű iskola, valamint így minden felső tagozaton biztosítani tudnák a szakos ellátottságot. Mert ez jelenleg nem megoldott. Egy másik iskolában viszont úgy vélekedett az igazgató, hogy nem minden a korszerű labor és a digitális tábla. Az oktatás problémáját a pedagógiai módszerváltás oldaná meg. Rámutatott: a nagyobb városok közelében fekvő kistelepüléseken nagyon nehéz a felsős létszám megtartása, mivel a szülők inkább beviszik a városba a gyereket. Ha az általa vezetett iskola felső tagozata megszűnne, az 5–6 pedagógus állásába kerülne, tette hozzá. Az iskolaközpontokkal kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Klik Miskolci Tankerületének, várjuk a válaszokat.

ÉM-HE


" data-width="500">
">

Utcára kerülnek a tanárok? A fél megyét érintheti a felső tagozat megszüntetése, mondja a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke.http://www.boon.hu/a-psz-aggodik-utcara-kerulnek-a-tanarok/2920213

Posted by Borsod Online on ">2015. szeptember 21.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában