Helyi közélet

2015.09.30. 20:14

A mezőcsáti a negyvenegyedik katasztrófavédelmi őrs

Mezőcsát - Tíz kilométerre rövidül az eddigi átlagosan huszonhat kilométeres vonulási távolság.

Mezőcsát - Tíz kilométerre rövidül az eddigi átlagosan huszonhat kilométeres vonulási távolság.

Ünnepélyes keretek között átadták az ország negyvenegyedik, Borsod-Abaúj-Zemplén megye ötödik katasztrófavédelmi őrsét. A mezőcsáti katasztrófavédelmi őrs tíz település több mint tizenötezer lakójának jelent a jövőben gyorsabb tűzoltói segítséget.

A gyorsaság a cél

Az ünnepélyes átadáson dr. Tollár Tibor tűzoltó vezér­őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd a 2012-ben indított őrs­programról és az eddig elért eredményekről tájékoztatta a résztvevőket. A program célja, mondta a tábornok, hogy felszámolja az úgynevezett fehér foltokat és az ország valamennyi településére huszonöt percen belül odaérhessen a tűzoltói segítség.

A fejlesztés 2014-ben és az idén is folytatódott, ennek eredményeként kezdi meg működését Mezőcsáton egy újabb katasztrófavédelmi őrs, amely a jövőben tíz település – Ároktő, Gelej, Hejőkürt, Hejőpapi, Hejőszalonta, Igrici, Mezőcsát, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján – több mint tizenötezer lakója biztonságáról gondoskodik háromszázhetvenhét négyzetkilométernyi területen. A tiszaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság kihelyezett egységeként működő őrs október elsejei elindulásával a térség mentő tűzvédelme nagymértékben fejlődik, fogalmazott a főigazgató, hiszen az eddigi átlagos huszonhat kilométeres vonulási távolság tíz kilométerre rövidül. Tollár Tibor elmondta, az őrsprogrammal a beavatkozó erők száma országos szinten már negyven százalékkal növekedett, a program végére ez az arány eléri az ötven százalékot.

„Hittel és büszkén…”

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke a hivatásos tűzoltók beavatkozásai során jelentkező nehézségekre mutatott rá, valamint arra, hogy mindennapi hőseink hittel, büszkén, eltökélten sietnek honfitársaik életének védelmére, akár a saját életüket is kockáztatva. Ehhez az áldozatkész szolgálathoz kívánt erőt, egészséget, hivatástudatot és kitartást.

Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere az új őrs indulása feletti örömét fejezte ki, hiszen a katasztrófavédelem jelenléte megnyugvással tölti el a helyi és a környező települések lakosait, mindemellett a tűzoltók vonulási idejének csökkentésével, a gyorsabb beavatkozás lehetőségével még biztonságosabbá vált a város. Zárásként kiemelte a Mezőcsáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkáját, melynek tagjai összehangoltan és hatékonyan működnek együtt a hivatásos egységekkel.

A beszédek elhangzását követően a város néptáncosai adtak ünnepi műsort. Ezután a főigazgató és a polgármester átvágták a szertárkapunál kifeszített nemzeti színű szalagot, végül a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték a létesítményt.

Családi ház volt egykor

Mindezek után a jelenlévők megtekintették az őrs épületét. Az ingatlan korábban családi házként funkcionált, majd a város önkormányzata használta, a képviselő-testület jóvoltából került térítésmentesen az állam tulajdonába és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vagyonkezelésébe. A központi költségvetésből teljesen felújított épület és az újonnan épült tűzoltószertár a kor színvonalának megfelelő elhelyezési körülményeket és munkafeltételeket biztosít az itt szolgáló tizenkilenc hivatásos tűzoltóknak. Rajtuk kívül a mezőcsáti őrs épületében dolgozik majd a katasztrófavédelmi megbízott is.

A tolcsvai az utolsó

A bejárást követően Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi igazgató mondott pohárköszöntőt. Ebben emlékeztetett arra, hogy az őrsprogram keretén belül a megyében összesen hat ilyen egység létesül, az utolsó jövőre, Tolcsván kezdi meg működését.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában