Helyi közélet

2015.09.14. 14:07

A bodrogköziek üzentek a jövőnek

Pácin - Időkapszulát helyeztek el Pácinban a XVIII. Bodrogközi Napok egyik rendhagyó eseményeként.

Pácin - Időkapszulát helyeztek el Pácinban a XVIII. Bodrogközi Napok egyik rendhagyó eseményeként.

Az ötletadó pácini polgármester, Gégény Zsuzsanna előzetesen arra kérte a bodrogközi kollégáit, hogy gyűjtsék össze településükön azokat a tárgyakat, leveleket, fényképeket, tárgyakat, melyekkel üzenni szeretnének a jövőnek.

Időutazási játék

A kétnapos találkozó megnyitója után a polgármesterek el is helyezhették üzeneteiket egy erre a célra kialakított speciális hordóban. A településvezetők – köztük a szomszédos szlovákiai Nagykövesd első embere – örömmel vettek részt az időutazási játékban, és helytörténeti kiadványokat raktak a kapszulába.

A szlovákiaiak adathordozókat hoztak, valamint óvodások rajzait arról, miként képzelik el lakóhelyüket negyedszázad múltán, de bekerültek az időkapszulába a magyar–szlovák határon elhelyezett sorompó huszonöt évvel ezelőtti lefűrészelését megörökítő újságcikkek is, de jutott hely mobiltelefonnak, üvegnyi házi pálinkának és kívánságlistának arról, hogy jó lenne, ha megmaradna az itteni községek megtartóképessége, tovább élnének az óvodák, iskolák, a háziorvosi ellátások, mindenkinek jutna végre munkahely, nem tűnne el soha a térképről ez a gyakran mostohán kezelt térség.

Űrhajós vendég

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője egy üveg tokaji bort tett az időkapszulába, Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője az időkapszulában a járási rendszer megszületésének, a járási hivatal életét, működését bemutató dokumentumokkal üzent a jövőnek. S persze ott rejti az időkapszula azt a vágyálmot is, hogy a két év múlva a fennállásának századik születésnapját ünneplő Pácini SE nyerjen végre bajnokságot a megye kettőben.

Az időkapszulát a pácini gyökerekkel rendelkező első magyar űrhajós, Farkas Bertalan zárta le, aki meghatottan fejezte ki, mekkora élmény számára ez a lehetőség, és aki bejelentette, hogy kiszámolta: huszonöt év múlva kilencvenéves lesz, és szeretne itt lenni az időkapszula 2040 júliusában tervezett felbontásán.

A pácini időkapszulát a Mágocsy-kastély tőszomszédságában, a község rendezvényterén ásták el, helyét egy hatalmas terméskőre rögzített márványtábla jelzi az Üzenet a jövőbe, felbontása 2040 júliusában felirattal.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában