Helyi közélet

2015.08.17. 19:24

Mindenki tudja

<em>Az elmúlt hetekben, hónapokban mindenki menekültügyi szakértő lett. Éppen úgy, ahogy a focihoz ért mindenki kishazánkban, úgy ért mindenki a migránsokhoz, mindenki tudja, honnan jöttek, miért jöttek, jönnek-e még. Persze nem mindenki ugyanazt tudja, de, amit tud, az a megmásíthatatlan, az a végleges, megdönthetetlen igazság.</em> Szántó Rita jegyzete.

Az elmúlt hetekben, hónapokban mindenki menekültügyi szakértő lett. Éppen úgy, ahogy a focihoz ért mindenki kishazánkban, úgy ért mindenki a migránsokhoz, mindenki tudja, honnan jöttek, miért jöttek, jönnek-e még. Persze nem mindenki ugyanazt tudja, de, amit tud, az a megmásíthatatlan, az a végleges, megdönthetetlen igazság. Szántó Rita jegyzete.

Vannak, akik szerint a hazánkba érkező menekülteket pénzelik, hogy idejöjjenek. Ráadásul szerintük mindenki terrorista, mindenki fertőző betegséget terjeszt és át akarják venni az uralmat Európa, sőt a világ fölött. Mások nézetei ezzel szöges ellentétben állnak: ők úgy gondolják, minden migráns rászoruló, a hazájukból a halál elől menekülnek, és igenis emberi kötelességünk segíteni őket.

A különböző nézeteket pedig bőven alátámasztják a hírek. Vannak azok, amelyek koszos, szemetelő menekültekről szólnak, akik ráadásul agresszívek is. Más források pedig segítőkész, életmentő, sajnálatra méltó, segítségre szoruló menekültekről tudósítanak.

Én nem értek a focihoz, de a menekültek ügyéhez sem. Nem tudom, ki a terrorista, ki a valóban menekült. Nem is tisztem eldönteni. Sőt, senkinek nem az. Senkinek nem kellene érteni a menekült­ügyhöz, leszámítva azokat, akiknek feladatuk lenne, hogy megoldják ezt a problémát. Akinek pedig nem inge, annak egy dolga van: eldönti, segít vagy sem. Ha nem, akkor legalább nem kelt gyűlöletet. Mert az veszélyesebb, mint a menekültek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában