Helyi közélet

2015.08.13. 14:48

Negyvenharmadszor is Tokajban

Tokaj - „Nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában”, ez az idei rendezvény mottója.

Tokaj - „Nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában”, ez az idei rendezvény mottója.

Negyvenharmadik alkalommal gyűlnek össze az irodalom barátai, hogy a Tokaji Írótábor keretében eszmét cseréljenek. Az idei megnyitót a Rákóczi pincében tartották, amely 24. alkalommal adott otthont a nyitó­rendezvénynek.

Fontos alkalom

– Számomra ez az alkalom különösen fontos, mert először állok polgármesterként az írótábor résztvevői előtt – mondta megnyitójában Posta György, Tokaj polgármestere. – Tokaj az írótábor mellett is egyre nagyobb szerepet kíván játszani a kultúra területén, hiszen már második alkalommal adott otthont városunk a Crescendo Nyári Művészeti Akadémiának és a Zempléni Fesztivál eseményeiből is egyre több rendezvénynek igyekszünk teret adni. Korábban sem volt számomra ismeretlen az írótáborhoz kötendő munka, hiszen sportvezetőként többször is sikeresen szerveztük meg a település és az írótábor csapata közötti labdarúgó-mérkőzéseket. Kívánom, mindenki érezze jól magát városunkban, amely reményeink szerint a további fejlődés útjára lép. Ezt a fejlődést nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügynek tekintjük, és ennek szellemében dolgozunk azon, hogy a fiatalok itt maradjanak, hogy a településen minél több új munkahely létesülhessen.

 

Nemzeti kultúra

Szentmártoni János, a Tokaji Írótábor elnöke elmondta, az idei alkalmat többszörösen is felhasználják arra, hogy megemlékezzenek Nagy László születésének 90. évfordulójáról, ezenfelül a „Nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában” lesz a tábor idei mottója.

– A 25 évvel ezelőtti rendszerváltás nem szüntette meg a nemzeti kultúra rombolását, csak egy más mederbe terelte azt – mondta Szentmártoni János. – Ezzel együtt nem hiszem, hogy túlzott okunk volna a pesszimizmusra, hiszen nem kell még múlt időben beszélnünk a nemzeti kultúráról. Ezt a kérdéskört járjuk körül az irodalom, a néprajz, a történetírás, az antropológia, a társadalomtudományok szempontjából.


Tokaj, 2015. augusztus 12., szerda (MTI) - Megkezdődött a hazai irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvényének számító 43. Tokaji Írótábor szerdán a Tisza-parti kisvárosban; a péntekig tartó tanácskozás során a nemzeti identitás és a globalizáció egymáshoz való viszonyát vizsgálják meg a résztvevők. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában