Helyi közélet

2015.08.10. 15:59

12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál: Nagyokat nézünk – nyilvános az idei program

Miskolc - A világ filmművészetének legújabb fontos alkotásait láthatja a közönség az idei Jameson CineFesten. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - 12. alkalommal - szeptember 11-20-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon. A programot hétfőn hozták nyilvánosságra.

Miskolc - A világ filmművészetének legújabb fontos alkotásait láthatja a közönség az idei Jameson CineFesten. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - 12. alkalommal - szeptember 11-20-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon. A programot hétfőn hozták nyilvánosságra.

A nagyjátékfilmes versenyprogramban idén is szerepelnek a fesztiválokon már bemutatott filmek csakúgy, mint azok az alkotások, amelyeket itt láthat először a hazai közönség. A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében nézhetik meg a filmbarátok A Homár (The Lobster) című filmet Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével Yorgos Lanthimos rendezésében. A nem túl távoli jövőben játszódó szerelmi történetben a szingliknek mindenképpen párt kell találniuk, egyébként állattá változtatják őket. Az abszurd humorú sci-fi a zsűri különdíját kapta Cannes-ban.

Ugyancsak a fesztiválon láthatjuk majd a Mustang című török filmet, amely két díjjal távozott Cannes-ból. ADeniz Gamze Ergüven rendezését dícsérő történet egy észak-törökországi falucskában játszódik, ahol négy lánytestvér számára a családi otthon börtönné változik.

Igazi szenzáció lesz Sean Baker alkotása, a Tangerine, amelyet három iPhone 5s-el forgattak.

Aktuális témát feszeget a Mediterranea Jonas Carpignano rendezésében, amely az Afrikából induló bevándorlók sorsáról szól. A román-bolgár-magyar kooprodukcióban készült Miért én? (Why Me?) című filmet is érdemes kiemelnünk, amely az egyéni sors és a hatalmi érdekek kérdését feszegeti – nem kevés áthallással.

A felsoroltakon kívül a versenyprogramban olyan produkciók szerepelnek majd, mint az Ich Seh, Ich Seh Severin Fiala és Veronika Franz művészi horrorja, a Sundance fődíjas Me and Earl and the Dying Girl Alfonso Gomez-Rejon rendezésében és Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke főszereplésével. Ott lesz az osztrák Superwelt, Karl Markovics mozija, csakúgy, mint a litván-francia-norvég kooprodukcióban készült Sangalie nyara vagy Marielle Haller rendezésében A tinilány naplója című amerikai film, és Jaroslev Vojtek alkotása, a Gyerekek. A közönség és a zsűri válogathat még olyan filmek között is, mint Radu Jude filmje, az Aferim!, A két barát című francia film Louis Garrel rendezésében. A kínai rendező, Chengpeng Dong Jian Bing Man című filmjével mutatkozik be, de itt lesz a német Sebastian Schipper Victoria című alkotása, Jan Prusinovsky The Snake Brothers című mozija, a James White című amerikai film Josh Mond rendezésében és az ausztrál Sam Klemke időgépe, amelynek maga Sam Klemke a főszereplője. Az versenyprogramhoz az utolsó pillanatban csatlakozott a Jon Watts rendezte Cop Car – Rendőrautó című suspense, melyben két tizenéves köti el egy bunkó és korrupt rendőr (akit Kevin Bacon alakít) kocsiját.

Kritikus válogatás

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmek közül is válogattak a szervezők. A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is láthatjuk többek között a Cannes-ban nagydíjat kapott Saul fiát, Nemes László filmjét. Ugyancsak megnézhetik a filmbarátok az 1993-ban Európai Filmdíjat kapott Benny videója című filmet, vagy a két évvel ezelőtt a Jameson Cinefest-en díjat kapott Mindenki a mennybe megy című mozit. A Cineclassics keretében idén western-klasszikusokat láthatunk. Olyanokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, az Aki lelőtte Liberty Valance-t vagy A vad banda.

ÉM


Zene a fülnek

​A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon más szakmai kísérő és tematikus programokon kívül az eddigi évekhez hasonlóan hétvégén koncertek szórakoztatják majd a fesztivál látogatókat és a miskolciakat. Fellép majd Deniz, a Muriel, a Wellhello, a Paddy and the Rats, a Skyfanatic, a The Carbonfools és a Cloud9+.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában