Helyi közélet

2015.08.20. 21:12

„Mindenképp lesz helye a megyei repülőklubnak”

Miskolc - Marad a repülőtér, vagy sem? Ipari park épül a területén, vagy sem?

Miskolc - Marad a repülőtér, vagy sem? Ipari park épül a területén, vagy sem?

Új helyet keresnek a miskolci repülőtérnek, mert a jelenlegi területén csak 2019-ig üzemelhet, a mostani helyén ugyanis ipari parkot alakítanak majd ki - mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő az M1 adásában az elmúlt szombaton.

A nyilatkozat azért is érdekes, mert Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere az elmúlt héten azt nyilatkozta lapunknak: a miskolci önkormányzat nem tervez „repülőtér megszüntetést”. Míg Huszti Gábor, Szirmabesenyő polgármestere azonban már akkor is kijelentette, a repülőtér azon részén, amely az ő tulajdonukban – 50,5 hektár – van, biztos, hogy ipari parkot szeretnének kialakítani. „Egy ilyen ipari park létesítése kitörési pontja lehet a településnek, ráadásul más irányba nem is tudunk terjeszkedni” – fogalmazott korábban a polgármester.

A korábbi válasz

Az országgyűlési képviselő nyilatkozata után újra megkerestük a miskolci önkormányzatot, kíváncsiak voltunk, valóban költözni kell-e a reptérnek. Azt is kérdeztük, ha igen, akkor hol lehet az új helye, mi lesz a mentőhelikopter-bázissal, amit nem olyan régen fejlesztettek, illetve mi a helyzet a mezőkövesdi repülőtérrel, az szóba jöhet-e mint alternatíva. Valamint: Miskolcnak szüksége van-e ennyi ipari parkra, hiszen most épül ezer hektár, amit a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök ígért meg a városnak. Kérdéseinkre az alpolgármester korábbi válaszát küldte el újra a városháza sajtóosztálya, amiben – többek között – megerősíti: a sportcélú repülőtér szerződése 2019-ben jár le, elköltözése tehát nincs napirenden. „Szirmabesenyővel elkezdődtek az egyeztetések, mindkét önkormányzatnak határozott szándéka a munkahelyteremtés további erősítése, de annak formája még további tárgyalások után véglegesedhet” – ez is a válasz része.

Segítségét kérték

Csöbör Katalin azonban ennél konkrétabban fogalmazott lapunknak is: „Mivel én vagyok a terület országgyűlési képviselője, ezért a repülőklub vezetése a segítségemet kérte. Elmondták, veszélyben vannak, hiszen 2019-ben lejár a szerződésük, nekem pedig tudomásom van arról, hogy Miskolc ipari parkot akar létesíteni a területen”.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, mindenképp támogatja a repülőklubot: „Nemcsak azért, mert több évtizedes múltja van, hanem azért is, mert ott értékes emberek értékes munkát végeznek. Gondoljunk csak a 2010-es árvízre, akkor katasztrófahelyzetben is bizonyították, szükség van rájuk”. Csöbör Katalintól megtudtuk, vizsgálják a lehetőségét annak, hogy, ha költözni kell, akkor megfelelő területet kapjon a klub. Elmondta: Arnót is szóba került, de a település elzárkózott ettől.

Megkérdeztük, hogy a mezőkövesdi repülőtér szóba jöhet-e. „Az elég messze van. Az idő sürget, mindenképp megfelelő helyet kell találni itt a közelben. De lesz helye a megyei repülőklubnak” – ígérte Csöbör Katalin.

ÉM-NSZR


Háttér

A miskolci repülőtér sorsa nem most először vált kérdésessé. Mivel értékes területről van szó, ezért többször felmerült az ötlet, hogy másra hasznosítanák. A terület egy részén már most is ipari park, nevezetesen, a Mechatronikai Ipari Park működik.

De a hírek már szóltak arról is, hogy fejlesztik, bővítik a város repülőterét.


A funkciótól függ...

„Zöldmezős területet kell keresni, amelynek Miskolccal jó az infrastrukturális kapcsolata” – ezt már egy építész mondta, akitől azt kérdeztük, mely területek jöhetnek szóba repülőtérként megyénkben. Hangsúlyozta, az sem mindegy, hogy a város milyen repülőteret szeretne, ha marad a sportcélúnál, akkor távolabbi helyek is alkalmasak, de ha bővítené, akkor olyat kell választani, amely a külvárosi vasútrendszerre csatlakoztatható. „Ez fontos, a beszállítók szempontjából, illetve akkor is, ha utasforgalommal számol a repülőtér” – tette hozzá. Az építész szerint a város 15–20 kilométeres körzetéből nem kellene távolabb menni, így Szikszó és környéke, esetleg Kazincbarcika mint feltörekvő város is szóba jöhet – fogalmazott.


Budapest/Miskolc, 2015. augusztus 15., szombat (MTI) - Új helyet keresnek a miskolci repülőtérnek, mert a jelenlegi területén csak 2019-ig üzemelhet - mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) az M1 aktuális csatornán szombat délután. tovább »

Miskolc, Szirmabesenyő - Lesz ipari park a miskolci repülőtér helyén vagy sem? tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában