Helyi közélet

2015.08.26. 12:35

Minden jól termett Göncön

Gönc - A gyümölcsök közül még mindig a kajszi a gönci járás jellemzője, a földeken pedig az olajtök.

Gönc - A gyümölcsök közül még mindig a kajszi a gönci járás jellemzője, a földeken pedig az olajtök.

Nagyon jó volt a termés tavaly a kajszibarackból Göncön és környékén, így várható volt idén némi visszaesés. Már a virágzáskor látszott, hogy idén kevesebb gyümölcs lesz a fákon, viszont ennek megfelelően nagyobb gyümölcsöket szüretelhettek. Mivel az idő száraz volt, a cukortartalom jól „bent maradt” a barackban, így nagyon jóízű és édes a gönci barack, ezzel együtt nagyon jól tárolható is, tudtuk meg Molnár Barnabásné kertészmérnöktől.

Speciális gépek

Sokan nem tudják, hogy míg egy-két évtizede a burgonya volt a térség „zászlóshajója” a földeken, addigra ma már alig harminc hektáron ültetik a gumós növényt. Ennek az az oka, hogy nagyon költségigényes a termesztése, míg a felvásárlási ár túl alacsony ahhoz, hogy rentábilisan tudják termeszteni, helyette tehát más növény után néztek a gazdák. Így találtak rá az olajtökre, amelynek héj nélküli, zöld magvaiból nemcsak olaj készül, de alapanyaga a prosztatagyógyszereknek is. Igaz ezzel is óvatosan kell bánni, és igényelt némi beruházást, mégis átálltak az utóbbi években a termelők.

Miután a tök beérik, learatják, a speciális gépeket ehhez néhányan megvásárolták, így megoldott a betakarítás mindenhol. A gép vákuum segítségével szippantja ki a termésből a magvakat, míg a tököt összetöri, az pedig kint marad a földeken, szerves anyagként betárcsázzák. A magokat mosni kell, majd huszonnégy órán belül szárítani, ami igényel némi logisztikát. Mint Molnár Barnabásné mondja, Magyarországon sajnos nincs feldolgozó, azonban Ausztriából jó áron vásárolják fel a magokat, és ott készítenek belőle olajat.

A gönci járásban jelenleg 5–600 hektáron termelik a tököt, de a megye más részein is vannak ültetvények, így a termelés központja ma ide tevődött át hazánkban. Meg kellett ugyan küzdeniük a kínai versenytársakkal, ám a keleti országban hiába állítják elő olcsóbban a magokat, minőségben nem tudnak versenyre kelni a magyar termékkel, a minőség pedig – lévén gyógyszeralapanyagról beszélünk – nagyon fontos.

8–10 tonna hektáronként

Gönc és környéke nem kifejezetten kukoricatermő vidék, ennek ellenére szép az idei termés, ugyanis jó a mikroklíma, így a 8–10 tonnás termésátlagot is eléri hektáronként, ellentétben az országos 6–6,5 tonnás átlaggal. A kevés csapadék miatt sok helyen már száradnak az alsó levelek, azonban ez itt nincs így, hiszen éppen időben kaptak csapadékot a növények.

A búza és a kalászosok szintén az országos átlag fölött voltak, ahogy jókor kapott esőt az egyéb nagyobb területen termelt növény is, mint a repce, mustár, retek. A napraforgó is jónak tűnik, de itt még a következő hetekben sok függ attól, hogyan fejlődnek majd a fejek – tette hozzá Molnár Barnabásné.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában