Helyi közélet

2015.08.01. 15:26

Lesz meglepetés: már nem úgy hívják az iskolákat, mint eddig

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nyáron 21 megyénkbeli szakközép- és szakiskola a Klik fenntartásából a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nyáron 21 megyénkbeli szakközép- és szakiskola a Klik fenntartásából a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került.Bár a legtöbb tanár és diák jelenleg gondtalan nyaralását tölti a vakáció hosszú hetei alatt, mire visszatérnek iskolájukba, lehet, hogy azt máshogy fogják hívni, mint eddig. Nyáron ugyanis nagy változások történtek a középiskolák frontján. A szakközép- és szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásából július 1-jével átkerültek a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, mely úgynevezett szakképzési centrumokat hozott létre.

Mindez nagyobb felelősséget jelent, ugyanakkor motivációs lehetőséget is ad a szakmai feladatok minél eredményesebb megvalósításához és folyamatos napi működésük fenntartásához.

2012-ben még minden állami iskola önkormányzati fenntartású volt (kevés kivételtől eltekintve). 2013-tól aztán az iskolák állami fenntartásba, azaz a Klikhez kerültek. Egy év múlva a legtöbb mezőgazdasági szakközép- és szakiskolának a Földművelésügyi Minisztérium lett a fenntartója, az idén július 1-jétől pedig a szakközép- és szakiskolák a Nemzetgazdasági Minisztérium intézményei. A fenntartáson átesett iskolák új neve most már például úgy hangzik: Miskolci Szakképzési Centrum XY Szakközépiskolája.

Részleges önállóság

A minisztériumtól azt kérdeztük, megyénkben hány szakképzési centrumot hoztak létre, hány iskolát érint az újabb változás, és mennyire maradnak ezek önállóak.

Nyáron nagy változások történtek a középiskolák frontján.

Válaszukban azt írták: „2015. július 1-jével Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19 intézmény (mi 21-et számoltunk – a szerk.) került a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába, mely megközelítőleg 12 500 tanulót érint. Az új fenntartói struktúrában az átvett intézmények Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3 szakképzési centrumba szerveződtek: Miskolci, Szerencsi és Ózdi Szakképzési Centrum. Az új rendszerben a szakképzési centrumok a szakmai önállóságuk mellett gazdálkodási önállóságot, a szervezeti egységként működő iskoláik pedig részleges gazdálkodási önállóságot kapnak.

Mindez nagyobb felelősséget jelent, ugyanakkor motivációs lehetőséget is ad a szakmai feladatok minél eredményesebb megvalósításához és folyamatos napi működésük fenntartásához. A szakképzési centrumok létrejöttével a döntési szintek közelebb kerülnek a felmerült probléma keletkezésének helyéhez. A szakképzési centrum olyan többcélú köznevelési intézmény, amelyben a korábban különállóan működő szakképző iskolák egyenrangú tagintézményként, szakmailag összehangoltan látják el az állami szakképzési feladataikat.”

Az Emmi dönt

Azt azonban még mindig nem tudni, mi lesz azokkal a szakközépiskolákkal, melyekben gimnáziumi képzés is folyik. A minisztérium ugyanis azt írta, egy törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy a szakképzési centrumok gimnáziumi képzést ne csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytassanak. Ezek sorsáról azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma fog dönteni, mivel a gimnáziumi képzés az Emmi feladatkörébe tartozik. Megyénkben a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola jövője kérdéses tehát.

A centrumok

Miskolci Szakképzési Centrum

  • Címe: Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 10.
  • Vezetője: Kovács János
  • Intézményeinek száma: 12 (miskolci szakközép- és szakiskolák)

  • Ózdi Szakképzési Centrum

  • Címe: Ózd, Zrínyi Miklós utca 1.
  • Vezetője: Tóth Béla
  • Intézményeinek száma: 4 (ózdi és kazincbarcikai szakközép- és szakiskolák)

  • Szerencsi Szakképzési Centrum

  • Címe: Szerencs, Rákóczi u. 125.
  • Vezetője: Alvári Ferenc
  • Intézményeinek száma: 5 (encsi, szerencsi, tiszaújvárosi és tokaji szakközép- és szakiskolák)

  • Jövőre újabb változások

    2016 szeptemberétől újabb változás vár a szakközép- és szakiskolákra, új nevet kapnak. Háromféle intézménytípus jön létre:

  • Szakiskola: A sajátos nevelési igényű tanulókat készíti majd fel szakmai vizsgára, a munkába álláshoz, az életkezdéshez szükséges ismereteket nyújtanak.
  • Szakközépiskola: Az eddigi szakiskolák viselik a jövőben a szakközépiskola nevet. A diákok három év után szakmunkás-bizonyítványt szerezhetnek. Ha még két évig tanulnak, érettségit is tehetnek.
  • Szakgimnázium: Az érettségit adó eddigi szakközépiskolák neve ez lesz a jövőben. A 9–12. évfolyam elvégzése után a diákok szakmai érettségit tesznek. Ezután még egy évig tanulnak, amivel technikusi képesítést szerezhetnek.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában