Helyi közélet

2015.08.10. 19:29

Bódvalenkei Vigasságok - Bódvalenkén lenkéssel fizettek

Bódvalenke - Sárkányünnepből lett vigasságok: egymás művészetének öröm­ünnepe.

Bódvalenke - Sárkányünnepből lett vigasságok: egymás művészetének öröm­ünnepe.

A belépő ingyenes volt a pénteken, szombaton megrendezett Bódvalenkei Vigasságokra, de aki segíteni akart a falun, az ott élőkön, vehetett támogatójegyet. Bódvalenke valutája egyébként most hétvégén a lenkés volt, egy lenkés 250 forintot ért. Érdemes volt váltani, mert ezért helyi termékeket kóstolhattak a látogatók. És persze az idő is kedvezett a vigasságoknak, így, akinek nagyon melege volt, megmártózhatott a halastóban.

A Magyar Református Szeretetszolgálat „Bódvalenke – Freskófalu” elnevezésű projektjének keretében augusztus 7–8-án ismét megrendezte a cigány kultúra és művészet immár hagyományos seregszemléjét. A Bódvalenkei Vigasságok elődje, a korábbi Sárkányünnep örömünnep, az egymás művészetében, kultúrájában lelt közös öröm ünnepe volt – mondták a szervezők.

Elismerés

A rendezvény neve ugyan változott, de a célja ugyanaz: egy fesztivál-kavalkád során is megmutatni, hogy romák és nem romák békességben, kulturális sokszínűségben tudnak egymás mellett élni, még a riasztóan szegény, szociálisan terhelt körülmények között is” – mondta lapunknak Pásztor Erzsébet projektvezető.

A szeretetszolgálat 2010-ben vette át a Bódvalenke – Freskófalu projektet. Az alapgondolat nagyon egyszerű volt: cigány származású festőművészek érkeztek ebbe a 95 százalékban cigányok lakta, nagyon szegény borsodi törpefaluba, hogy óriásképeket fessenek a házak falára.

A szeretetszolgálat globális célja az volt, hogy olyan művészeti értékek szülessenek, amire minden roma ember büszke lehet, és kiváltja a többségi társadalom elismerését is” – ezt már Szabó Dominika, a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője mondta. Hozzátette: lokális cél pedig, hogy kihasználva a Bódvalenkére irányuló figyelmet, főleg a turizmus révén, hozzásegítsék a falut a mélyszegénységből való kiemelkedéshez.

Egy asztalhoz ülnek

A falu ismertségének növekedéséhez, a freskók mellett, nagyban hozzájárult a Bódvalenkei Vigasságok elnevezésű rendezvény is: évek óta kiváló zenészek, költők, más előadóművészek lépnek fel Észak-Magyarország legnívósabb világzenei eseményén, és vonzzák a látogatókat is.

„A mindenkori fesztivál leglényegesebb vonatkozása a művészeti élményen és kulturális sokszínűségen túl mégiscsak az, hogy szociális szempontból két, egymástól merőben eltérő közönséget mozdít meg: a környékbeli nehéz sorsú romákat és a városi középosztályt” – tudtuk meg. A szervezők szerint e kétfajta publikum Bódvalenkén kívül gyakorlatilag soha nem találkozna egymással.

„A fesztivál idején azonban egy asztalhoz ülnek, és együtt élvezik közös kultúránk értékeit. A rendezvénynek tehát nem titkolt célja a szociális érzékenyítés is, továbbá az adományozásra buzdítás, hiszen a szeretetszolgálat támogatása nélkül a bódvalenkeiek még szerényebb körülmények között élnének” – fogalmazott Szabó Dominika.

ÉM-NSZR


Akik felléptek a Bódvalenkei Vigasságokon

Romungro Gipsy Band, Borra-Valo, Kanizsa Csillagai, Vojasa, Anirosz, a Hallgatókirály, Szalóki Ági gyerekműsora, Internationalni Teatar: Zoran Tairovic és barátai, Romengo, Flamenco est: La Kati Cuedto Flamenco, Inhof Katalin "La Kati" , Balogh Guszti, Marc Ruiz de Anna, Fejes Kata, Lukács Emília, RumbARoma, Dorco Band

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában