Helyi közélet

2015.08.24. 11:54

Akár életeket is menthet a tiszaújvárosi csúszásgátló út

Tiszaújváros - A közlekedésbiztonság fontosságára is fel akarják hívni a városban közlekedők figyelmét.

Tiszaújváros - A közlekedésbiztonság fontosságára is fel akarják hívni a városban közlekedők figyelmét.Egyértelműen kedvezően fogadták a tiszaújvárosi autósok és gyalogosok azt a balesetveszély csökkentését célzó, csúszásgátló útburkolatot, amelyet a Szent István út és a Mátyás király út kereszteződésében helyeztek fel a gyalogátkelőhely védelmére.

Ilyen vörös színű felület segíti elő a múlt héttől a biztonságos közlekedést Tiszaújváros egyik legforgalmasabb csomópontján, a 35-ös útról a városba vezető négysávos úton.

Living Road

A Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával megépült új, speciális Living Road útfelületet Bráz György polgármester közreműködésével adták át augusztus 18-án.

Mint a szakemberektől megtudtuk, a felület nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez: vészfékezés esetén akár 50 százalékkal csökken a féktávolság a felület érdességének köszönhetően, színskálája miatt pedig 70 százalékkal jobban észlelhető a bevont útszakasz.

Magyar találmány

A magyar fejlesztésű technológiával az alapítvány 2012 óta támogatja a közlekedésbiztonság fejlesztését, amelynek eredményeként országszerte már 17 fokozottan veszélyes útszakasz (köztük egy miskolci is) kapott speciális burkolatot, főképp gyalogos átkelőhelyek környékén. Az alapítvány tervei szerint újabb csúszásgátló felületeket készítenek a nagyon forgalmas útszakaszokon.

Tiszaújvárosban – ahol szintén gyalogátkelőhely elé került Living Road – a telepítés helyének kiválasztását az indokolta, hogy a Szent István út és a Mátyás király út kereszteződésének közvetlen szomszédságában található a helyi- és helyközi forgalmat biztosító autóbusz állomás, de a buszok mellett az üzletek feltöltését kiszolgáló kamionok is fokozzák az amúgy is sűrű forgalmat.

Megelőzhetőek a balesetek

„A gyalogátkelőt jelentős számú iskolába igyekvő diák és munkavállaló használja, hiszen közel van buszpályaudvar. A zebra előtt egy hirtelen fékezés során életmentő lehet az időjárástól függetlenül funkcionáló csúszásgátló felület. Ezzel várhatóan megelőzhetők a súlyos vagy halálos kimenetelű balesetek. Illetve az útfelület telepítésével még hatékonyabb módon tudjuk felhívni a lakosság figyelmét a közlekedésbiztonság fontosságára” – indokolta a speciális felület szükségességét Bráz György polgármester.

Az útfelületet magunk is kipróbáltuk és „első kézből” bizonyíthatjuk hasznosságát.


Miskolcon is lesz újabb

A megyeszékhelyen, a Győri kapuban, a belváros felől haladva a Tokaj Vendéglátóháznál már esztendők óta van a tiszaújvárosihoz hasonló vörös csúzsásgátló felület a gyalogátkelőhelynél.

Mint megtudtuk, még ebben az évben újabb ilyen létesül Miskolcon, mégpedig egy másik hasonlóan forgalmas helyen, a Soltész Nagy Kálmán utcán, a görög katolikus általános iskola előtti zebra, illetve az azon áthaladók védelme érdekében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában