Helyi közélet

2015.08.05. 16:04

„A számítógép elvitte tunyulni a gyerekeket”

Miskolc - Veres Károly szerint egy-egy testnevelés­órán lassan már az is baj, ha megizzad a gyerek.

Miskolc - Veres Károly szerint egy-egy testnevelés­órán lassan már az is baj, ha megizzad a gyerek.

A Rendészeti Szakközépiskolában hetedik alkalommal rendezünk nemzetközi edzőtábort ezekben a napokban, szervezője a mi egyesületünk – nyilatkozta Veres Károly, a Miskolci Kyokushin Karate Egyesület vezetője kedden. Mint mondta, először 1980-ban kezdték működésüket a Honvéd Papp József SE kebelén belül a miskolci kyosok, és 22 évig honvédosok is maradtak. Utána a rendőrséghez kerültek, ahol Veres Shinan önvédelmet és közelharcot oktatott. Dr. Vereckey Csaba rendőr dandártábornok segítségével kerültek aztán a megyei kiképzőközpontba. Sok rendőr sportol náluk, ottjártunkkor is egy rendőr-alezredes tartotta a bemelegítést karatés társainak. De TEK-esek, kommandósok is sportolnak náluk, akik versenyen is rajthoz és helytállnak.

– Csoportokban dolgoznak a karatésok: a magasabb övfokozatúak 1–4. danig teljesen külön, a második csoportban a zöld és a barna övesek edzenek, míg végül, de nem utolsósorban a sárga, kék, narancssárga övesek más edzésmunkát végeznek – magyarázta az 5. danos mester, aki 36. éve műveli a karatét, vagyis majdnem a magyarországi karate kezdeteitől.

Népszerű sport volt…

– Eleinte nagyon népszerű volt ez a sport, nagyon sokan jártak edzeni. Én magam 1980-ban láttam egy Bruce Lee-filmet: le voltam nyűgözve a mozdulataitól, el voltunk ájulva a mozgásától. Mindnyájan így voltunk vele. A mai filmekben azonban majd’ minden felügyelő és akcióhős karatézik, így a karate elveszítette misztikumát. Ez lehet az oka, hogy míg csúcsidőszakban országos szinten 50 ezren csak kyokushin karatéztak, mára ez a szám negyedére, ötödére esett vissza.

A szakember szerint elsősorban azért, mert a számítógép „elvitte” a gyerekeket, akik sajnos szerinte el is tunyultak. Veres Károly – aki testnevelő is – úgy látja, egy-egy testnevelésórán lassan már az is baj, ha megizzad a gyerek. A karate hierarchikus, szigorú felépítése és szabályai is elriasztják a gyerekeket.

– Szerencsére azért van utánpótlás – tette hozzá.

ÉM-JLI


Családban marad...

A karatésokra azt mondják, hogy egy nagy család, és az öt nagy stílus (shotokan, kyokushin, goju-ryu, shito-ryu, wado-ryu) szépen elfér egymás mellett. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint az a tény: a kyosok táborával párhuzamosan Hayashi-ha Shito-ryu karatésok Vincze Angéla (Shinto Dojo) vezetésével ugyancsak a rendészeti szakközépben edzőtáboroznak péntekig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában