Helyi közélet

2015.08.06. 18:18

53. közgazdász-vándorgyűlés - Miskolcra fókuszál a hazai gazdasági élet színe-java

Miskolc - Tíz év után ismét a borsodi megyeszékhelyen találkoznak a közgazdászok.

Miskolc - Tíz év után ismét a borsodi megyeszékhelyen találkoznak a közgazdászok.

A fejlődés és a felzárkózás témakörére fókuszál a Magyar Közgazdasági Társaság 53. Közgazdász-vándorgyűlése, amelynek Miskolc, pontosabban a Miskolci Egyetem ad otthont 2015. szeptember 3–5-e között. A hazai közgazdász szakma legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelének két plenáris és 13 szekcióülésén vezető gazdaságpolitikusok, a pénzügyi és üzleti élet kulcsszereplői, gazdaságkutatók, akadémikusok és egyetemi tanárok tartanak előadásokat.

Van még hova fejlődni

– Utoljára 2005-ben volt Miskolc a házigazdája a közgazdászok vándorgyűlésének, 2015-ben azonban már egy másik arcát mutatja az ide érkezőknek a város. Egy olyan Miskolcét, amelyik a fejlődés útjára lépett, s ennek konkrét jeleit bárki láthatja, ha végigsétál a városon. Persze van még hova fejlődni és van még mit fejleszteni, ehhez is segítséget nyújthat ez a rendezvény, hiszen jó alkalmat nyújt a lobbizásra, bizonyos témák felvetésére és a megoldandó problémák előtérbe helyezésére – hangsúlyozta Bihall Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság B.-A.-Z. Megyei Szervezetének elnökeként csütörtökön, a City Hotelben tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: nagyon fontos, hogy az elméleti szakemberek mellett a hazai és a helyi cégvezetők is megszólalnak előadóként, illetve kiveszik a részüket a szekciómunkákból. Egyben megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a rendezvényt támogató cégeknek, valamint a Miskolci Egyetem és a Gazdaságtudományi Kar szervezésben együttműködő kollégáinak.

A figyelem középpontjában

Az egyetem számára kétszeresen is öröm, hogy otthont adhat a rendezvénynek – mondta dr. Horváth Zita általános rektor-helyettes. Egyrészt, mert a városra és a campusra irányítja az országos figyelmet, és megmutatja, hogy az egyetem is profitált abból a fejlődésből, amelyen a város keresztülment az elmúlt években. Másrészt ennek révén az idén 25 éves Gazdaságtudományi Kar is a figyelem középpontjába kerül.

– A konferencia filozófiája a felzárkózás és fejlődés jól illik a városhoz, és jól mutatja, hogy felzárkózás nélkül nincs fejlődés, és persze fejlődés nélkül nincs felzárkózás. Ebben pedig – a maga eszközeivel – igyekszik kivenni a részét az egyetem is – mondta dr. Horváth Zita.


Neves előadók érkeznek

A konferencia a hagyományos témák – a nemzetgazdaság helyzete, a bankrendszer aktuális kérdései, a monetáris politika és a költségvetési folyamatok vizsgálata, az európai uniós források felhasználása – mellett foglalkozni kíván az Észak-magyarországi régió speciális helyzetével, például az újraiparosítással, a foglalkoztatás és a szociális szféra problémáival, a határ menti együttműködés lehetőségeivel, a közlekedés fejlesztésével, valamint a turizmussal is. A rendezvény plenáris ülésein előadást tart többek között Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kovács Árpád, az MKT és a Költségvetési Tanács elnöke, Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, valamint Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója is. A szekciók előadói között pedig várhatóan ott lesz Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Dányi Gábor, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, Windisch László, az MNB alelnöke, Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója és Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, az MKT Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában