Helyi közélet

2015.07.13. 11:41

Túra, kaland, kulináris élvezetek: Gasztro Bicikli

Abaúj-Zemplén - Kerékpáros kirándulás a gasztronómia világába.

Abaúj-Zemplén - Kerékpáros kirándulás a gasztronómia világába.Györki Erika, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium testnevelő tanára megszállott híve a sportnak és az egészséges életmódnak. Úgy érezte, a kettőt érdemes ötvözni, ezért pattant ki a fejéből a Gasztro Bicikli túra ötlete, ami a lehető legegyszerűbben ötvözi a két célt, kerékpárral tekerni jó társaságban és pihenésképpen Zemplén és Abaúj ízeit megkóstolni.

Nagy kaland

– Július 3-án kezdődött az a kerékpáros kaland, melyet egyesületünk, a sárospataki Árpád Vezér Diáksport Egyesület szervezett a BioSzent­andrás kertészettel karöltve – mondta Györki Erika. – A túra Sárospatakról indult, a Makovecz térről. A város bemutatása először szóval, majd kóstolóval tarkítva hagyott emléknyomot az idelátogatók szájában és szívében. Olaszliszka, Tolcsva, Óhuta, a Regéci vár tövében csendesen megbúvó Csonkástanya, majd Encs és végül Hernádszentandrás voltak a túra által érintett települések, melyeken az önkormányzatok és kisgazdák, éttermek tárt karokkal várták a melegtől kissé megviselt, de lelkes csapatot, s felvonultatva a hely ízvilágát, kóstolókkal kínáltak meg bennünket. A perei Aranyhordó panzióban különleges hangulatba öltöztetett esttel zártuk a napot. Szombaton a BioSzentandrási ízekkel gazdagított reggeli után rendhagyó istentiszteleten vettünk részt, mely valóban a szívekhez ért, az emberi szeretetet sugárzó prédikációt hallva, azt befogadva és elgondolkodva lettünk lelkileg gazdagabbak. A BioSzentandrási kertészetben folytatódott a kalandozás papírkatica-gyűjtő játékkal, levendulakert-fotózással, fűszernövény-szaglászással, megismerve a kertészet minden zegét-zugát. A délután ékességét a Hernádon való kenuzás jelentette, mely igazi vízi kalandpark volt a vadregényes szépségével. Az estét a Csetvei pincészet borkóstolója nyitotta meg, majd élőzenés mulatságon és csapatjátékokon keresztül kúsztunk bele az éjszakába.

Hazafelé

– A visszaút Erdőbényén és a Béres szőlőbirtokon át vezetett, maradandó emlékkel feltöltve az állomáshelyeken megpihenőket, majd a Sárospataki Hal- és Gasztro Délután és az ott elkészített ízletes halászlé várta a városba érkezőket, melyhez a házikenyeret és édes lepényt a Moravszky Pékség készítette és ajánlotta fel a város és a térség lakosságának, és persze a biciklizőknek is. A talpalávalót a Rokonok zenekar és a „pataki Frusciante” és a „Padavanok” szolgáltatta, a táncbemutatókkal pedig a Sárospataki Plasztik Kulturális, Szabadidő és Sportegyesület és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola táncosai színesítették a délutánt.

Impulzusok

– Egyik útitársunk szavai: „Aki bringázik, az éhes, aki éhes, az ízekre vágyik, aki ezt megkapja, az megnyugszik. Az élelemforrás-szerzés örömet okoz az embernek. És a sport is. Endorfin hormonok szabadulnak fel! A sok szép élmény, mindenhol fogadtak finomságokkal, új ízekkel. Szép vidéken tekertünk, némi emelkedőkkel, de az emelkedő is lejtő, csak szemből jön. Csodás emberekkel ismerkedhettem meg. Különböző helyekről, különböző mentalitással! Egyre civilebb világunkban háttérbe szorulnak az igazán fontos emberi értékek”.

Hogy melyek a túra legfontosabb tapasztalatai: mosolygás, vidámság, beszélgetés, összefogás, emberség, odafigyelés egymásra, önzetlen segítség és az emberiség legfontosabb szava, a szeretet.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában