Helyi közélet

2015.07.21. 08:10

CSOK: Itt az új szocpol, újabb fészekrakós veszélyre számíthatunk?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A hónap eleje óta sok tízezren érdeklődtek a támogatás iránt. Meglódult az ingatlanpiac.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A hónap eleje óta sok tízezren érdeklődtek a támogatás iránt. Meglódult az ingatlanpiac.Mondhatni, a várakozásokat felülmúló az érdeklődés a pénzintézeteknél a „szocpolt” hónap eleje óta felváltó új lakástámogatási rendszer, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) iránt. Bár a tapasztalatok szerint hitelezési szempontból is kissé uborkaszezonnak számít a nyár, mégis – mint megtudtuk – országosan közel 50 ezren érdeklődtek már a kedvezmény feltételrendszere iránt, és több ezren már konkrét időpontot is egyeztettek valamely érintett pénzintézetnél.

Érthető a „roham”, hiszen igencsak kedvező lehet a lakáshoz jutás szempontjából a CSOK. Nem mellékes, hogy használt lakás vásárlása esetén is teljes mértékben igénybe vehető.

Millió forintos nagyságrend

A CSOK meglévő, vagy vállalt gyermekek száma, a megvásárolni kívánt lakás alapterülete és energetikai besorolása alapján 500 ezertől akár 3,25 millió forintig terjedő összeg lehet. Tehát a kedvezményezettek köre, illetve az ingatlanparaméterek miatt a támogatások kedvezőbb feltételek mellett használhatók fel, mint korábban – vélekednek lakáspiaci szakemberek. Ez azt jelenti – ami már eddig is tapasztalható –, hogy tovább élénkülhet a használt­lakás-piac.

Vennék, vinnék a lakásokat

A lakáspiacon az idei június rekord közeli volt a forgalom szempontjából. A havi összesítés szerint országosan 12 184 ingatlan-adásvételt bonyolítottak le. Tavaly ugyanekkor 8700 lakóingatlan cserélt gazdát, azaz a fejlődés tetemes. Hasonló arányú emelkedést lehetett tapasztalni a megyei, illetve miskolci használt­lakás-piacon is.

A CSOK belépésével – vélik az ingatlanközvetítők – újabb nagy ugrás következhet be. A vevők, eladók és közvetítők, valamint a pénzintézetek is úgy vélik, hogy dicsérendő a kormányzati szándék, amely minden fél részére elégedettséget hozhat.

Emlékezetes azonban, hogy a korábbi támogatás, a „szocpol” miatt – úgymond – nemkívánatos dolgok is történtek. Gondoljunk csak a miskolci „fészekrakós”, vagy a taktaközi „szocpolos” néven ismert esetekre, amelyekben több bírósági büntetőeljárás is folyamatban van a Miskolci Törvényszéken.

Kellenek a fékek

Ingatlanos szakértők szerint érzékelhető, hogy meglódult a miskolci ingatlanpiac az újfajta támogatást igénybe venni kívánó családok révén is. Ahhoz, hogy ne legyenek „CSOK-os” ügyek az igazságszolgáltatás szintjén, a korábbinál nagyobb figyelemre lenne szükség a hitelezés, támogatásmegítélés minden szintjén.

A korábbi hitelezési hiányosságok következményein okulva néhány féket beépítettek már a folyamatba. A bankok számára azonnali jelleggel elérhető a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), amely „online” tájékoztatást ad a kölcsönt felvenni szándékozó ilyetén állapotáról. A hitelfelvétellel, bírálattal, folyósítással kapcsolatos, előre fizetendő (később többnyire jóváírandó) különböző díjak is némileg megálljt parancsolhatnak a „bizonytalan” hitelfelvevők számára. Egy ingatlanos így fogalmazott: „Fontos, hogy ne híguljon fel a leves…”


Ki jogosult a CSOK-ra?

  • Életkori megkötéstől függetlenül a természetes személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók) már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően magzat, vagy ikermagzat után
  • a 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelőlegezett családok otthonteremtési kedvezménye)
  • a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybe vevő a később született gyermeke után is a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből (2015. július 1-jét követően kötött) eredő tartozás törlesztésére, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint

  • Ki minősül gyermeknek?

    A Családi Otthonteremtési Támogatás szempontjából gyermeknek minősül a magzat, vagy ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően, valamint aki az igénylő eltartottja, de nem töltötte be a 16. életévét, vagy a 25. életévét nem töltötte be, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy 16. életévét betöltötte, de legalább egy éve megváltozott munkaképességű személy.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában