Helyi közélet

2015.07.23. 08:16

"Nem igazságos a segélyek elosztása, vissza a régit!"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van olyan település, ahol teljesen megszűnhet a lakásfenntartási támogatás.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van olyan település, ahol teljesen megszűnhet a lakásfenntartási támogatás.Márciustól az önkormányzatok maguk dönthetnek a lakásfenntartási támogatás összegéről és odaítéléséről, valamint az adósságkezelő szolgáltatásokról. „Azóta a támogatások szűkösebbek lettek, az elosztásuk pedig igazságtalanabb. A legkevesebb jövedelemből élők még kevesebb támogatást kapnak, a sokgyerekes háztartások pedig mindenhol rosszul jártak. A legtöbbet arányosan azok kapták, akik egyedül vagy ketten éltek 30–60 ezer forint közötti jövedelemből” – állapította meg a Habitat for Humanity civil szervezet, mely véletlenszerűen választott ki felméréséhez 31 önkormányzatot. Szerintük újra központilag és igazságosan kellene elosztani a segélyeket.

Más határok

Mi is érdeklődtünk néhány megyénkbeli önkormányzatnál. Megtudtuk, a különböző települések különböző szociális rendeleteket hoztak, de véleményük szerint a rászoruló emberek nem jártak rosszabbul az elmúlt évekhez képest.

Sajóládon több mint 220 család részesül lakásfenntartási támogatásban, mondta az Észak-Magyarországnak Szabó Elekné jegyző, hozzátéve: adósságkezelési szolgáltatás a nagyobb települések nyújtanak. Sajóládon korábban 2500–10000 forint támogatáshoz jutottak a családok attól függően, hogy mennyi a jövedelmük, mekkora a lakásuk, és hogy hányan élnek benne. Új rendeletükben 3000 forint a minimum, 8000 forint a maximum.

– Szerettük volna igazságosabbá tenni a támogatást, mert korábban a nagyobb lakásban élő kisnyugdíjasok csak a minimumot kapták – magyarázta a jegyző. Mint mondta, a változás egyébként kifutó rendszerben történik, mert aki tavaly megigényelte a támogatást, annak egy évig az akkor megítélt összeg jár. Megtudtuk azt is: a település vezetése gondolkodik azon, hogy a juttatást bizonyos feltételekhez köti, például a rendezett lakókörnyezethez. Tavasszal ugyanis gond volt a gazos udvarokkal.

Pályáznak, ha lehet

Ónodon viszont nem tervezett lakásfenntartási támogatást az önkormányzat, tájékoztatta lapunkat Kertész Orsolya jegyző. Mégpedig azért, mert márciusban még nem lehetett tudni, hogy lesz-e a támogatásra központi pályázat vagy sem, a településnek pedig nincs pénze erre. Jelenleg a 140 rászoruló család októberig kapja a juttatást, azután valószínűleg pályázni fog a település a szükséges összegre, tudtuk meg.


Felmérték, sokan kiestek a körből

A Habitat for Humanity felméréséből kiderült az is, hogy a vizsgált önkormányzatok közül öt már semmilyen lakásfenntartási támogatást sem nyújt. Mindössze egy város volt az egyetlen, ahol a régi lft-szabályokat érvényben hagyták. Sok településen az előírt jövedelemhatárt vitték lejjebb, így szűkült a segélyre jogosultak köre. Sok településen éppen hogy a kicsi rezsiszámlát produkálók esnek ki a körből.

Az is előfordul, hogy a jegyző, a polgármester vagy a hivatal alkalmazottai döntenek arról, melyik háztartás mennyit kaphat. További probléma, hogy a lakók oda költöznek, ahol több segélyt kaphatnak, ezért az önkormányzatok egymásra licitálva csökkentik a segélyek mértékét, sok helyen pedig önkényeskedve határozzák meg, ki kaphat és mennyit.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában