Helyi közélet

2015.07.27. 14:34

Napközis tábor Tiszaújvárosban - A népi kultúra megszerettetése a cél

Tiszaújváros, Tiszaszederkény - Idén második alkalommal rendeznek napközis tábort a Villa Scederkyn Tájházban.

Tiszaújváros, Tiszaszederkény - Idén második alkalommal rendeznek napközis tábort a Villa Scederkyn Tájházban.

Mint a város internetes portálja írja, az egyhetes turnus alatt rengeteg kézműves foglalkozás, játékos tanulás és kirándulás várja a gyerekeket. Hétfőn délelőtt szokatlan a csend a tájház udvarán. Nem egy átlagos hétfő délelőtthöz, hanem egy táborhoz képest. Az ok is hamar kiderül: diót törnek a gyerekek, melyhez egy csőbe dobják a diót, ezt kell a leérkezés pillanatában a fakalapáccsal eltalálni. Igencsak fülelni kell, hogy sikerüljön, ezért a csend, a figyelem.

Játékos formában

Ez az egyik játék, amit kipróbálhatnak a gyerekek a táborban, de sorakoznak még bőven a régi fajátékok a füvön. Képrészletek alapján kell felismerni a tájház egyik-másik berendezési tárgyát, ez könnyen megy mindenkinek, csakúgy, mint a többi játékos feladat. A tábort Ferenczik-Lévai Fanni muzeológus vezeti.

– Célunk, hogy megismertessük, megszerettessük a gyerekekkel a tájházat, a népi kultúrát – mondja –, kézműves játékokkal, agyafúrt feladványokkal és sportos feladatokkal is színesítjük a programot. A gyerekek nagyon fogékonyak a népi kultúrára, sokat tanulnak itt – teszi hozzá. A tábor egy hétig tart, nagy volt a túljelentkezés idén, a gyerekek mintegy nyolcvan százaléka már tavaly is itt volt, sőt, akad olyan táborozó is, aki óvodáskorában is részt vett a 10 alkalmas múzeumpedagógiai foglalkozássorozaton. Az idei tábor egyik napján Poroszlóra kirándultak a gyerekek, és a tájház mellett a várostörténet is szerephez jutott.

ÉM-TU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában