Helyi közélet

2015.07.11. 10:41

Leköptek egy munkairányítót Ózdon

Ózd - Az ózdi polgármester szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy szükséges a közmunkaprogram kamerás megfigyelése.

Ózd - Az ózdi polgármester szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy szükséges a közmunkaprogram kamerás megfigyelése.A Győzelem úti mintakertben, munkaidőben történt a sajnálatos eset. Az egyik közmunkaprogramban részt vevő fiatal férfi szó szerint leköpte a felettesét. Hogy miért cselekedett így, erre sem akkor, sem a későbbiekben nem tudott választ adni. A város vezetői és a Start munkaprogram irányítói közösen vizsgálták ki a történteket, ezután pedig az érintett közmunkást elbocsátották.

– Megengedhetetlen ez a magatartás, ilyet nem lehet tenni – tette hozzá Fidrus Péter alpolgármester. – Az illetővel azonnal megszüntettük a munkaszerződését, és amennyiben a munkaügyi központ ismét az önkormányzathoz irányítaná, akkor sem vagyunk kötelesek foglalkoztatni.

Bizonyos esetekben szabad

Az esettel gyakorlatilag egy időben érkezett meg Ózdra (is) a Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóság határozata, amely az önkormányzat tervezett kamerás megfigyelését vizsgálta. Májusban nagy médiavisszhangot váltott ki a város azon terve, mely szerint a közmunkaprogramot többek között szemüvegbe beépített kamerákkal ellenőriznék. Janiczak Dávid polgármester akkor azt mondta, hogy erre azért van szükség, mert korábban is számos atrocitás, fenyegetés érte a munkairányítókat, így pedig kontrollálni lehet az eseményeket.

– A hatóság határozata lehetővé teszi, hogy amennyiben Ózd Város Önkormányzata a május 5-től hatályos Adatkezelési Szabályzatát a határozatban foglaltaknak megfelelően módosítja és ennek megfelelő adatkezelési folyamatokat alakít ki, kivételes esetben a közfoglalkoztatásban dolgozók által a munkaviszonnyal összefüggésben elkövetett esetleges szabálytalanságok és jogsértések elkerülése, illetve azok megtörténtének dokumentálása érdekében a hatóság által meghatározott fokozatos rendszer mentén felvételt készítsen – fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Mint ismert, a folyamat nem kezdődött el, mert a kamerás szemüvegek alkalmazása előtt elindult a hatóság vizsgálata, tehát eddig nem alkalmazták ezeket a készülékeket. Janiczak Dávid arra a kérdésünkre egyelőre nem tudott határozott választ adni, hogy a gyakorlatban hogyan folytatják tovább a megfigyelést. A polgármester annyit tett hozzá: az önkormányzat jogászai vizsgálják a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit.

ÉM-ME


Kapcsolódó cikkek:

Ózd, 2015. július 9., csütörtök (MTI) - Nem készíthet sem kép-, sem pedig hangfelvételt a közmunkások munkájáról az ózdi önkormányzat, bizonyos esetek kivételével - így foglalható össze a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozata az úgynevezett ózdi kamerázás ügyében. A 19 oldalas, részletes indoklást is tartalmazó dokumentumot a hatóság csütörtökön juttatta el az MTI-hez. tovább »

Budapest, 2015. május 14., csütörtök (MTI) - Ózd jobbikos polgármesterének közlése szerint nem a közfoglalkoztatottakat, hanem a munkájukat figyelik meg kamerával, s ez összhangban van az adatvédelmi biztos korábbi irányelveivel. tovább »

Budapest, 2015. május 13., szerda (MTI) - Az Együtt - a Korszakváltók Pártja az adatvédelmi hatósághoz fordul, miután a Népszabadság arról írt, hogy az ózdi önkormányzat kamerákkal figyelné a közmunkásokat. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában