Helyi közélet

2015.07.02. 08:15

Így juthatna el az ételfelesleg oda, ahol szükség van rá…

Miskolc - Miért nincs Miskolcon is ételadomány-gyűjtő láda? Hiszen igény bizonnyal itt is szükség volna rá. Vágjunk bele!

Miskolc - Miért nincs Miskolcon is ételadomány-gyűjtő láda? Hiszen igény bizonnyal itt is szükség volna rá. Vágjunk bele!A felvetéssel Barkóczi István miskolci vállalkozó (Segítünk akciónk visszatérő, díjazott segítője) kereste meg az Észak-Magyarországot, amikor olvasott a Pécsről indult, azóta az ország több pontján is bevált akcióról. Az Észak pedig felkarolta az ötletet, segítve, hogy az adakozók szándéka, s a rászorulók szüksége egymásra találjon. A nap elején azonban még erős volt a kétség, sikerül-e az ötlethez pártfogókra lelnünk. S láss csodát!

Az első, akihez fordultunk, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének igazgatója, Grubert Roland volt, aki hallott már az élelmiszerdobozokról. Néhány ezzel kapcsolatos cikk elolvasása után azonnal felajánlotta, hogy szervezi az akciót. Javaslata szerint első körben nem könnyen romlandó, tartós élelmiszerek, illetve kenyér, péksütemény volnának elhelyezhetők az általuk elkészíttetett fadobozokban (amelyeket, ha nem válnának be, fémdobozokra cserélhetnénk – ezek elkészíttetésére is akadt vállalkozó).

Az sem kizárt, hogy később némelyiket hűtőszekrényre cserélnénk, hogy főtt ételt is lehessen elhelyezni benne.


[poll id="951"]


Szem előtt…

Megbeszéltük: a város 3–4, viszonylag forgalmas, szem előtt lévő pontján lenne célszerű elhelyezni a dobozokat, amelyek tartalmát a Vöröskereszt munkatársai/ önkéntesei naponta ellenőriznék, illetve kitakarítanák. Az egyik pontként az igazgató nyomban felajánlotta a Győri kapui székházuk kerítését. Most már „csak” további partnereket kellett találnunk. További két próbálkozásunk is sikerrel járt!

Papp András görögkatolikus parókus is örömmel üdvözölte a kezdeményezést, és közreműködésükről biztosított. Mint mondta, a Szeles utcai püspöki székházba szinte naponta tí­zen csöngetnek be, élelmet kérve. A felújított Búza téri székesegyház parkolójában vélhetően jól működne a doboz. A Szimbiózis Alapítvány elnöke, Jakubinyi László is jónak tartotta az ötletet, a Batyu-Téka éttermüket jó helyszínnek találta. Még egy forgalmas helyen lévő patika tulajdonosát kerestük meg, aki tájékozódni kíván, de utána választ ígért.

Az Észak-Magyarország a szervezésen túl azzal tud hozzájárulni az akció sikeréhez, hogy nyomon követi, nyilvánosságot biztosít, illetve felhívásokkal buzdít az ételadományok elhelyezésére, illetve a kulturált, szükségletek szerinti használatra.

Segítsünk együtt!

Kérjük kedves olvasóinkat, boltokat, pékségeket, éttermeket, már most fontolják meg, miként tudnak majd csatlakozni az élelmiszerdoboz-akciónkhoz!A naponkénti felügyeletre vállalkozó önkéntesekkel a Vöröskereszt szerződést köt, szükség esetén biztosítja a szükséges tisztítószereket, -eszközöket is.

További ötleteket is szívesen fogadunk: [email protected]

Adó és kapó előtt nyitva

Több mint három éve került ki egy zöld doboz az egyik pécsi kórház kerítésére. Egy mindig nyitva lévő, postaládához hasonlító adományszekrény, ahová bárki bármikor betehet és kivehet élelmiszert. Az ötlet és a megvalósítás a pécsi Irgalmasrend papjának, Morvay Imre Pio atyának köszönhető, s a jó példa országszerte terjed. Az atya maga is rendszeresen tesz ezt-azt a szekrénybe, de szépen lassan a környéken élők és dolgozók is megszokták a zöld doboz létét. Vannak hívők, akik misére igyekezve otthon gyorsan készítenek egy-két szendvicset, és a templomba menet beteszik a szekrénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában