Helyi közélet

2015.07.22. 18:46

Fotók: A gyerekek kezéből ettek a makik a Vadasparkban

Miskolc - Egy fél órára mi is zoo-táborozók lettünk a Miskolci Állatkertben.

Miskolc - Egy fél órára mi is zoo-táborozók lettünk a Miskolci Állatkertben.

Miért jó zoo-táborosnak lenni? Többek között azért, mert saját tenyerünkből etethetjük a gyűrűsfarkú makikat. Épp ezt tették szerdán a táborozó gyerekek is a miskolci állatkertben, de közben sok mindenre kellett figyelniük: a makik viselkedésére, külső tulajdonságaira, táplálkozási szokásaira, és arra, hogy az anyamakik miként vigyáznak kicsinyükre. De még arra is, hogy nehogy rálépjenek valamelyik állatra (a földön teknősök araszolgattak), no meg arra, hogy a táplálékot kifeszített tenyerükre helyezzék, mert a makik így tudták ügyesen elcsenni onnan. Mert a zoo-tábor nem csupán szórakozás, a gyerekek itt komoly ismereteket szereznek az állatkertben élő állatokról.

A 11 éves Orosz Szilárd mindent meg akar tanulni róluk, ezért aztán itt volt tavaly, két héttel ezelőtt is, most is itt van, és szeretne jövőre is jönni, ha még belefér a keretbe.

Viccesek

– Mert csak 12 éves korig lehet jönni a zoo-táborba – jegyzi meg. Cseppet sem csodálkozunk, amikor elárulja, kedvencei a gyűrűsfarkú makik. – Azért ők, mert barátságosak, viccesek, és meg lehet őket simogatni. Tőlem is elvették a gyümölcsöt, de nem mindegyiket, csak az őszibarackot. Az azonban meglepett, amit ma tanultam róluk: eredeti nevük lemur, azaz szellem, mert őshazájukban, Madagaszkáron azt hitték róluk, hogy szellemek – meséli.

Büszkén állítja, ő egyik állattól sem fél, és ennek az az oka, hogy itt a táborban mindegyikkel megismerkedett már. Még a medvékkel is, pedig ők veszélyes állatnak számítanak. Persze hozzájuk nem lehet úgy beülni, mint a makikhoz, de az etetésben a táborozók is segédkeztek.

A 10 éves Porcsin Martin Zsolt is szakértőnek számít az állatok terén. Azt állítja, hogy 4 éves kora óta zoo-táboros. Minden nyáron itt van 2 hétig, de előfordult, hogy 3 hétig ismerkedett az állatokkal. Martin kedvence a Dávid-szarvas.

Mindent tudni akarnak

– Azért éppen ő, mert sokat tudok róla. Például azt, hogy vadon már csak egy-kettő él belőle, a többi állatkertben található. Az agancsát évente kétszer hullajtja, nevét pedig Dávid atyáról kapta, aki Kínában először számolt be az állat létezéséről. A Dávid-szarvast is megetettük, de bemenni nem lehetett hozzá – mondja Martin.

Végh Viktóriának is itt a helye a zoo-táborban, hiszen nagyon szereti az állatokat, és mindent meg akar tudni róluk. A 8 éves kislány sorolja: – Érdekel, mit esznek, hogyan viselkednek, milyen tulajdonságaik vannak. A gyűrűsfarkú makik például szeretik a tojást, a gyümölcsöket, a bogarakat és a gilisztákat is. Amikor odajöttek hozzám, kedvesek voltak, nem karmoltak, nem haraptak, szépen elvették a tenyeremről a dinnyét, a szilvát, a barackot és a mandarint.

Viktóriának három kedvenc állata van: a gyűrűsfarkú maki, a gepárd és a ló. Gepárd ugyan nincs a miskolci állatkertben, de a könyvekből sokat olvasott róla, és a győri állatkertben élőben is látta a ragadozót.

– Az állatokat szeretni kell – állapítja meg végül a kislány. – Mert különben mindenki csak levadászná őket. Ha pedig valamelyik állatból kevesebb lenne, felborulna az élővilág egyensúlya.

ÉM-HE


Két hét az állatokkal

A gyűrűsfarkú makik mindentudója és a gyerekek oktatója Sallai Anna Mária majomházas gondozó. Lapunknak elmeséli, hogy a zoo-tábort a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete szervezi. Június végétől július végéig 6 turnusban ismerkednek a gyerekek a miskolci állatkert állataival. Az egyik héten a majmokkal, a ragadozókkal és a házi állatokkal, a másik héten pedig Ausztrália élővilágával, a madarakkal, a patásokkal és a hüllőkkel. Délelőtt állatkerti programok, délután pedig kirándulás és egyéb foglalkozások várnak a gyerekekre.


Miskolc - A Miskolci Állatkert első nagy marái 2008-ban érkeztek. Az állatkert munkatársai hét évet vártak arra, hogy végre utódoknak örülhessenek: július elsejétől két kis marakölyök jelenti az örömöt, amelyek társbérletben élnek a guanakókkal. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában