Helyi közélet

2015.07.05. 16:56

„Figyelem, figyelem, 10-kor kezdődik a kidobó”

Miskolc - A Perecesi Nyári Napköziben mindig történik valami, a gyerekek ezért is szeretik.

Miskolc - A Perecesi Nyári Napköziben mindig történik valami, a gyerekek ezért is szeretik.

Négy kislány siet a táborvezetőhöz a rettentő fontos hírrel: „a fiúk találtak egy kismadarat a földön, és megsimogatták”. Indul hát a madármentő akció. A riadt tekintetű kismadár valóban ott lapul az egyik fiú markában, a fás területre igyekszik vele, hátha megmenekül a fióka.

Csütörtökön mindössze fél órát töltöttünk a Perecesi Nyári Napköziben, máris egy egész hétre való élményben volt részünk. Vitkovszki Bálint, a 11 éves madármentő kisfiúnak még a könnyei is kicsordulnak, aggódik, hogy a kis rigó nem éli túl a nagy kalandot. A felnőttek vigasztalása azért segít.

Elég jó

Bálint elmeséli, hogy most először van itt a perecesi táborban, értékelése pedig úgy hangzik: „elég jó”.

Aztán bővebben is kifejti:

– Lehet játszani, bújócskázni, szaladgálni. Az is jó, hogy itt vannak az osztálytársaim.

Kérdezzük a közös programokról is, azokon részt vett-e már. Megtudjuk, hogy nem, a miértre pedig tömör választ kapunk:

– Mert nem akartam.

Bálint elárulja azt is, ha nem lenne ez a tábor, akkor a két mamánál töltené a nyarat felváltva. És tulajdonképpen az sem rossz, mert ott is sokat lehet játszani, főleg a kutyákkal és a cicákkal.

A táborvezető Mádai Linda nemigen tud a saját feladatával haladni, mert szinte minden percben adódik valami gond, valami fontos ügy, amit neki kell megoldania. Az elsős Borsody Bálint például aziránt érdeklődik, mikor lehet már játszani a bunkiban. A bunki ugyanis tiltott terület lett. Mégpedig azért, mert ott a fiúk jókora botokat gyűjtöttek, amit aztán nem békés célokra használtak, meséli a táborvezető. Aztán mutatja, mi is az a bunki: a tábor határát jelző kerítés melletti sűrűn benőtt, bokros terület. A kis Bálintnak azért van egy csöppnyi reménysége, mert „Linda néni” egyezséget köt vele: ha hoz neki egy puncstortát, megnyílik a bunki. A kisfiú ezen az ajánlaton komolyan elgondolkodik, majd megpróbál alkut kötni:

– Tojásrántotta nem lesz jó?

Az egyezség nem jön létre, de Bálint azért velünk is szóba elegyedik.

Széktorony

– Nem ilyennek képzeltem ezt a tábort, de azért nagyon jó – jelenti ki. – Az tetszik benne, hogy van sok búvóhely, lehet szaladgálni, bújócskázni. De az a legjobb, hogy az anyukám a saját felügyelőm, és ő beenged a tanáriba. Ott aztán sok érdekesség van. Az egyik az, hogy az egy rendes ház. A másik, hogy a székek feltornyozva állnak ott, én meg felmászok a tetejére, és ráülök. És még vannak ott vezetékek is, amiket nézhetek.

Azt nem tudjuk meg, hogy a vezetékeken mi olyan érdekes, de azt igen, hogy mi a fiúk kedvenc játéka.

– Mindenkinek van egy háza. Botokat gyűjtögetünk, ami fegyver, de nem úgy, hogy bántjuk egymást – zárja ki a baleset lehetőségét Bálint. – Csak az a baj, hogy a bunki le van zárva – tér vissza az eredeti problémához.

Megszólal a tábori rádió, 10 órától kidobós játék kezdődik a focipályán. Szaladnak a gyerekek, mert ez az egyik legizgalmasabb játék, és zseton is jár érte.

A 11 éves Árvai Boglárka is rohanna, de röptében még válaszolgat kérdéseinkre.

– Harmadik éve vagyok itt Perecesen, ez a kedvenc táborom. Sok barátot lehet itt szerezni, érdekesek a versenyek, de azok a játékok is jók, amiket mi találunk ki. Például a krokodilos, amit a lipityókán kell játszani. A kidobósban legutóbb én voltam az első – újságolja büszkén, és már szalad is. Hosszú, szőke haja hullámzik utána.

ÉM-HE


Tábor a Balatonon is

A miskolci önkormányzat Perecesi Nyári Napközije az idén június 29-étől augusztus 7-éig tart nyitva. Az első turnusba 240 gyerek jár, főleg alsó tagozatosok. A gyerekek napi 3-szori étkezést kapnak, és a szülők annyit fizetnek a táborért, amennyit tanév közben az iskolai étkezésért. A nyári napközi költségvetése az idén 6,5 millió forint.

A szintén önkormányzati Balatonmáriafürdői Gyermektábor június 16-ától szeptember 1-jéig fogadja a 10–14 éves tanulókat. Itt a részvételi díj 24 ezer forint, plusz útiköltség. Az idén 5. alkalommal szervezik meg a nemzetközi testvérvárosi gyermektábort, amelyet július 31-e és augusztus 7-e között rendeznek meg a Balaton partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában