Helyi közélet

2015.07.17. 16:20

Életmentő lehet bárki, aki vérplazmát ad!

Miskolc - Várják a donorok jelentkezését. A levett plazmából gyógyszerek készülnek.

Miskolc - Várják a donorok jelentkezését. A levett plazmából gyógyszerek készülnek.

Miskolcon nyitotta meg első hazai plazmaferezis-központját a világ egyik vezető plazmafeldolgozó vállalata. A levett vérplazmából életmentő gyógyszerek készülnek, elsősorban vérzékeny (hemofíliás), illetve születetten immunhiányos betegek számára.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitón Kiss Gábor alpolgármester az elsőnek kijáró örömmel üdvözölte az intézményt, amely a város szívében, a Villanyrendőr közelében nyílt.

A kérdésre, miért épp Miskolcot választották első helyszínül, Pankotai Tamás, a CSL Plasma Kft. „country managere” elmondta: sok szempont játszott közre, többek között az is, hogy Miskolc egyetemi város (számítanak a fiatal donorokra), a városban kiváló az egészségügyi háttér, továbbá sikerült alkalmas helyen alkalmas ingatlant találniuk. Egyébiránt egy romos önkormányzati épületet újítottak fel, s láttak el a legkorszerűbb berendezésekkel. (A beruházás értékét nem árulta el.) A központnak jelenleg 7 alkalmazottja van, de a létszámot – a teljes kihasználtságot elérve – szeretnék 30–35-re növelni.

Megtudtuk: a plazmaadásért alkalmanként 2000 forint költségtérítést fizetnek, s egy donor legfeljebb 33-szor adhat plazmát évente. Plazmaadó lehet minden 18 és 60 év közötti ember, aki egészséges. Az egészségügyi előfeltételeket a központban minden donáció előtt egészségügyi vizsgálattal ellenőrzik. A plazmaadás mindent egybevetve 1–1,5 órát vesz igénybe.

ÉM-SZK


Miben más?

A plazmaadás abban különbözik a vér­adástól, hogy a plazmaferezist végző gép elválasztja a plazmát a vértől, és azt egy palackban gyűjti. Néhány perc múlva a levétel automatikusan megáll, és megkezdődik a vér plazmán túli alkotórészeinek (vörös- és fehérvérsejtek, vérlemezkék) visszavezetése. Ez többször ismétlődik. A plazmaadás maga 35–45 percig tart.


„Már én sem élnék...”

„Amikor születésemkor kiderült, hogy hemofíliás vagyok, nem sok jövőt jósoltak. Már a gimnáziumi jelentkezésemet sem javasolták, amikor pedig gyermekeket szerettem volna, s ehhez egy kis műtétet kellett elvégezni, volt, aki kijelentette: a hemofíliásoknak nem kellene szaporodni”, mesélte el a megnyitón Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke. Biológus, aki mögött sikeres életpálya áll. Hat gyermeke született, a legidősebb 31, a legfiatalabb 14 éves. Életét egyrészt az emberi hozzáállásnak, másrészt a tudomány és technika fejlődésének köszönheti. Külön hálás minden eddigi és leendő plazmadonornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában