Helyi közélet

2015.07.15. 11:24

Az első élelmiszer-ládikó, az első adakozó és az első rászoruló

Miskolc - Kisebb akadályok ugyan adódtak, de kedden elindult az új segítő akció Miskolcon.

Miskolc - Kisebb akadályok ugyan adódtak, de kedden elindult az új segítő akció Miskolcon.– Az Északban olvastam, hogy lesznek ételadomány-ládák, de most véletlenül pillantottam meg, hogy éppen azt szerelik fel – áll meg mellettünk egy hölgy a Corvin utcában. Bemutatkozunk. Ő Demjénné Balogh Ibolya nyugdíjas, a Népkert mellett lakik. – Felesleg nemigen képződik nálunk, ha igen, azt a kutya kapja meg, de vásárolni szívesen vásárolok ezt-azt, egy kiló cukrot, lisztet, száraz tésztát, konzerveket, s ha erre vezet az utam, márpedig úgy hetente erre vezet, beteszem a ládába… Tudják mit? Amíg felteszik, elugrom a kisboltba, s bevásárolok, akkor én leszek az első – s már megy és hamarosan fordul is, s az első miskolci ládikó befogadja az első adományokat.

Másra is gondolva

Kicsit odébb megállunk, s már jön is az első ember, aki óvatos mozdulatokkal átnézi a tartalmát, hogy eldöntse, mit vegyen ki belőle. Némi vacillálás után egy zacskó rizs és egy székelykáposzta mellett dönt. Megszólítjuk, de azzal, csak akkor válaszoljon, ha nincs ellenére. A nevét is megmondja.

– Alsózsolcáról jöttem, hoztam egy bőrkabátot a bizományiba, hogy legyen egy kis pénzünk, de nem vették be. Az imént egy hölgy felhívta a figyelmemet, hogy ha szükségem van rá, vegyek ki ételt ebből a ládából. Nagyon jól jön, hiszen a párommal az én 22 800 forintomból próbálunk megélni. A rizs a székelykáposztához is jó lesz. Nem vagyok olyan telhetetlen, másra is gondolni kell – mondta.

Az MSZP társadalmi segítője, Veréb Vilmos megmutatja: ők is meghirdették az akciót, s már meg is érkeztek az első adományok. Személyesen ő lesz az, aki felügyel e ládára, s napról napra el is helyez valamennyit abból, ami bent gyűlik. Ha valaki nem tudna a teli ládába betenni, ő napközben átveszi. (Előre nehezen „lőhető be”, mit hoz a gyakorlat, milyen lesz a hozás-fogyás.)

Így indult hát az első miskolci ételládás akció, amelynek folytatása következik.

Némi gikszer

Az igazsághoz tartozik, hogy először a Búza téri görögkatolikus templom parókusa által felajánlott helyen találkoztunk reggel, de hamar kiderült, hogy Papp András egy közterületet szemelt ki e célra, oda pedig engedély nélkül aligha szerelhet fel a Vöröskereszt (vagy bárki) egy ládát, bármilyen nemes céllal is tenné. A templomot körbevevő kerítés kapuját nappal zárva tartják, hogy ne tehessen senki kárt az ingatlanban.

Pár napja derült ki számunkra az is, hogy a Szimbiózis Alapítvány Jókai utcai Batyu-Téka étterme melletti kihelyezést is engedélyeztetni kell – az eljárás folyamatban.

Kedden délután értesültünk, hogy a nap folyamán a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének Székháza kerítésére (Győri kapu 123. sz.) is felkerült egy ládikó, így most már két helyen lehet ételt adniuk a segítőknek, illetve ételt kapniuk a rászorulóknak.

És én tudok segíteni?

Több olvasónk is jelentkezett azzal, szívesen bekapcsolódik akciónkba. Kérdik, miként segíthetnek.

A dobozokba várt élelmiszerek: liszt, cukor, tészta, keksz, olaj, rizs, konzervek, zárt zacskóban: kenyér, péksütemény


Kevesebb mint két hét

Miért nincs Miskolcon is ételadomány-gyűjtő láda, miképp az ország több városában, hiszen igény bizonnyal itt is volna rá?! – fordult a felvetéssel Barkóczi István miskolci vállalkozó az Észak-Magyarországhoz. Bár nem kis feladatnak láttuk, belefogtunk. Mindez e hónap elején történt, ám a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója, Grubert Roland olyan lelkesen karolta fel az ötletet, hogy már el is készült az első négy láda, feliratostul, s az elsőt tegnap fel is szerelték a munkatársai – a párt városi elnöke, dr. Simon Gábor jelentkezése után – az MSZP Corvin Ottó utcai székházának falára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában