Helyi közélet

2015.07.10. 18:07

A be- és visszatelepülők jelenthetik Pányok jövőjét

Pányok - Hegyalatti zsáktelepülés erdők és mezők ölelésében, nem csoda, hogy vonzó.

Pányok - Hegyalatti zsáktelepülés erdők és mezők ölelésében, nem csoda, hogy vonzó.

A Pányokra vezető úton kitárul a világ az autós szeme előtt, balra tekintve ugyanis rálátunk a Hernád völgyére, át egészen a felvidéki területre. Az ember azt találgatja, hogy nem Kassát látja-e a messzeségben, miközben már be is gördül a fák ölelte falucska főutcájára. Ha Kassa nincs is látótávolságban, azért a nagyváros 30 kilométeres és a határ nagyon kis távolsága jót tesz Pányoknak, és a jövőben talán még tovább profitálhat belőle.

47 lakott ház

A majd’ félezres lakosságszám ugyanis már a nyolcvanas években is kétszáz alá csökkent, mostanra pedig már csak 47 lakott háza van, meséli Sivák József polgármester. Az elöregedő lakosság problémájának két dolog jelentheti a megoldását. Az egyik az olyan visszatérők, mint éppen a polgármester, aki hosszú fővárosi lét után döntött úgy, hogy a szülőfalujában fog élni. A másik pedig a Szlovákiából megnőtt érdeklődés. Az utóbbi néhány évben 17 ingatlant vásároltak meg és újítottak fel olyan szlovákiai magyarok, akik ideköltöztek és innen járnak át dolgozni, illetve olyan szlovákok, akik hétvégi házként fektettek be a gyönyörű környezeti szépséggel megáldott településen.

Nem csoda, ha vonzó lehet a falura vágyók számára Pányok, ugyanis százszázalékos az infrastruktúra kiépítettsége. Nemcsak víz, szennyvíz és gáz, de a telefon, a kábeltévé és a széles sávú internet is adott. Eltekintve néhány üresen álló és elhanyagolt háztól, minden tiszta, rendezett. De az üres ingatlanok tulajdonosaival is elkezdtek már tárgyalni, mondja Sivák József, jelenleg pedig az utak rendbetétele következik: van már beadott pályázatuk és van, ami most készül.

De szép közösségi háza is van Pányoknak, ahová olyan rendezvényeket is sikerül összehozni, mint most hétvégén Leblanc Győző műsoros estje. Az alapszolgáltatások sem elérhetetlenek, ottjártunkkor is éppen érkezett a mobilpostás, akinél pénzfelvételre is van lehetőség, a falugondnoki kisbusszal pedig bárki számára megoldják a bevásárlást. Akinek nincs munkája, azt az önkormányzat közhasznú munkában foglalkoztatja, így senki nincs munka nélkül.

Van a faluban két panzió is, így a természeti adottságok, a gazdag flóra kihasználásával igenis van jövője Pányoknak.

ÉM-HI


Együtt sokkal egyszerűbb

A kistérségek együtt gondolkodása lehet az igazi megoldás a kistelepülések számára, mondja Sivák József, aki helyettes államtitkár is volt a Pénzügyminisztériumban, és a gazdasági főiskolán is tanított.Nemcsak a szolgáltatások működtetése könnyebb közösen, de a településfejlesztés is így működik jobban.

Ha ugyanis valaki kitalálja, mi lenne az ő kitörési pontja, azt sokkal nehezebb egyedül megvalósítani, mint más településekkel együtt gondolkodva, az ötleteket összeegyeztetve az egész térséggel közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában