Helyi közélet

2015.06.24. 15:14

Több gazdaságfejlesztés, kevesebb adminisztráció

Miskolc - Projektek a finisben, valamint mi várható a TOP-ban címmel tartottak munkaértekezletet szerdán a Megyeházán. Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról tartott tájékoztatót.

Miskolc - Projektek a finisben, valamint mi várható a TOP-ban címmel tartottak munkaértekezletet szerdán a Megyeházán. Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról tartott tájékoztatót.

Miskolcon vette kezdetét a NORDA regionális tájékoztatási sorozata. A nyitó rendezvényre zsúfolásig megtelt érdeklődővel, polgármesterekkel, területfejlesztési szakemberekkel a díszterem. Török Zoltán, a NORDA ügyvezetője kiemelte, hogy a finiséhez érkezett a 2007-13 fejlesztési időszak projektjeinek a befejezése. Az év végéig le kell zárni az elszámolást. „A cél: pénz ne maradjon a rendszerben.” A projektek befejezéséhez konstruktív partnerséget ígért.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, mint a fejlesztési programok koordinálásáért felelős megyei miniszteri biztos elmondta, hogy az operatív programok összehangolása az elsődleges feladata. Vannak járások amelyek komplex beavatkozást igényelnek. Munkája során a párhuzamosságok kiiktatására, a programok összefésülésére, a hatékony és célszerű fejlesztésre törekszik. A hazai KKV szektort is szeretnének erősíteni.


Riz Gábor ismertette feladatait, törekvését | Fotó: baz.hu


Török Dezső részletesen ismertette az Európa 2020 programot, amely a 2014-20-as fejlesztési ciklusból, valamint az azt követő 3 éves elszámolási időszakból áll, tehát valójában 10 éves futamidejű. Fő cél az aktív korúak foglalkoztatásának a javítása. A részleteket a Magyarország és az EU között kötött 236 oldalas partnerségi megállapodásban rögzítették, amely elérhető az interneten. A 2007-13-as időszakkal összehasonlítva kiemelte, hogy most a gazdaságfejlesztés a döntő, illetve egyszerűsített adminisztrációra számíthatnak a projektek. A TOP keretében első sorban a települési önkormányzatok és az egyházak juthatnak forrásokhoz. Szorgalmazta, hogy éljenek a lehetőségekkel.


Török Dezső szólt a pályáztatásról | Fotó: baz.hu


A közgyűlés elnöke részletesen ismertette a programozás menetét, illetve kiemelte, hogy a megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplén kapja a legnagyobb keretet, 93 milliárd forintot. A pályáztatással kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint szeptember közepén mintegy 20 kiírás várható, novemberben történik a kiértékelés és december-januárban kezdődhet a szerződéskötés.


Volt mit jegyzetelni | Fotó: baz.hu


Az elnököt követően további előadásokkal és konzultációval folytatódott a program.

- Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában