Helyi közélet

2015.06.14. 20:04

Nem maradnak nyáron éhen a szegény gyerekek

Miskolc - Megyénkből 230 önkormányzat kért és kapott támogatást a minisztériumtól.

Miskolc - Megyénkből 230 önkormányzat kért és kapott támogatást a minisztériumtól.

Idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésének támogatására 3 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre. A héten felkerült az önkormányzatok számára meghirdetett ingyenes nyári gyermekétkeztetési pályázat eredménye a kormány internetes oldalára. Mint megtudtuk, egyetlen pályázatot sem utasítottak vissza. A kormany.hu-n közzétett dokumentumban önkormányzatonként szerepel az elnyert támogatási összeg, a belőle biztosítható adagszám és az ingyenes étkeztetésben részesíteni tervezett gyermekek száma. Miként biztosítják az önkormányzatok a napi egyszeri meleg ételt? Erről érdeklődtünk.

Két véglet

A megyénkbeli települések közül Ózdon és Arlón kérték a legtöbb (900–900) gyermek számára a támogatást (Ózd 38 700 adag ételre 17 028 000 forintot, Arló 47 700 adagra 20 988 000 forintot).

Arló polgármestere elmondta: ennyi a teljes óvodás- és iskoláslétszámuk, vagyis minden falubeli gyermeket az önkormányzat ebédeltet a vakáció idején.

– Mi a leghátrányosabb települések kategóriájába tartozunk – magyarázta Vámos Istvánné. – Annyival bonyolultabb a helyzetünk, mint tavaly vagy tavalyelőtt, hogy június 20-tól felújítás miatt másfél-két hónapra bezár a saját, 600 adagos konyhánk, így beszállítóktól érkezik az ebéd, amit az óvodások az oviban, az iskolások egy része a napközi éttermében fogyaszt el, más részük pedig bedobozolva hazaviszi megenni. A kiosztásban ózdi középiskolák diákjai segítenek a kötelező közösségi szolgálat jegyében. Az önkormányzat a gyerek­ebédeltetéshez nyáron is saját zöldségéből biztosítja az alapanyagot a beszállítóknak.

Vámos Istvánnétól azt is megkérdeztük: biztos-e abban, hogy minden hazavitt ebédet a gyerekek esznek meg.

– Egészen biztos vagyok benne. Aki a gyerek elől enné meg, az nem nevezhető szülőnek, nagyszülőnek, de ilyet senkiről nem is feltételezek – válaszolta. Elmondta: ha nem lenne ez a támogatás, nem tudnák „megetetni” a gyerekeket.

A másik végletet Arka testesíti meg: mindössze két gyermek meleg ebédjéről kell gondoskodniuk. Két gyermekért biztosan nem főznek külön, gondoltuk, s nem is tévedtünk. Boldogkőváraljáról hozza el az ebédet a falugondnok, a gyerekek otthon kapják meg.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában