Helyi közélet

2015.06.19. 11:22

Közlemény - Új korszak: 75 darab MAN környezetbarát busz Miskolcnak

Miskolc - Új, környezetkímélő gázüzemű autóbuszok váltják fel az Miskolc Városi Közlekedési Zrt. meglévő, sok szempontból elavult járműveit. A miskolci polgármesteri hivatal közleménye.

Miskolc - Új, környezetkímélő gázüzemű autóbuszok váltják fel az Miskolc Városi Közlekedési Zrt. meglévő, sok szempontból elavult járműveit. A miskolci polgármesteri hivatal közleménye.A CNG üzemű, azaz sűrített földgázzal hajtott buszok beszerzésével alacsonypadlós, kényelmes, klimatizált járművek állnak majd utasaink rendelkezésére, amelyek egyúttal megfelelnek az EURO 6-os környezetvédelmi követelményeknek is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázat segítségével az MVK Zrt. 75 darab CNG autóbusz beszerzését valósítja meg, amelyhez egy olyan speciális CNG töltőállomás is épül, amelyet a CNG üzemű személyautók is használhatnak majd.

Az új MAN típusú buszokat és a buszbeszerzés részleteit sajtótájékoztatón mutatta be Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú város polgármestere, valamint Hoyos György a MAN Magyarország Kft. buszértékesítési üzletág vezetője.

A CNG technológiának köszönhetően csökken a közösségi közlekedés miatti CO2 kibocsátás, de ami jelentősebb, a Dízeljárművek kipufogófüstjében lévő ártalmas apró részecskék légkörbe kerülése gyakorlatilag megszűnik.

A Miskolci CNG buszflotta 40 db szóló és 35 db csuklós járműből áll majd, utóbbi 2015-ben az év busza kategória-győztese. A szóló buszon 30 ülő- és 75 állóhely áll rendelkezésre, a csuklós 42 ülő és 118 álló utast képes szállítani.

A csuklós jármű impozáns méretekkel rendelkezik: 2,5 méter széles, és csaknem 19 méter hosszú. A Miskolcra érkező autóbuszokat a gyártó MAN Lion’S City névre keresztelte. Miskolc különös figyelmet fordít a közösségi közlekedés akadálymentesítésére, s ugyanígy a környezetvédelemre is. A MAN megfelelnek az EURO 6-os követelményeknek. A dízel üzemű buszokhoz képest a CNG buszok részecske-kibocsátása (PM) 99%-kal kevesebb. A zajszennyezés is jelentősen csökken az új buszoknak köszönhetően: a CNG-motor zajszintje ugyanis jóval alacsonyabb, mint a hasonló dízel járműveké

Az elmúlt években nem csak a környezetvédelem területén, hanem a városi okos alkalmazások területén is élen jár Miskolc. Ha csak a közösségi közlekedést nézzük, a villamosok mindegyikén van már ingyenes WIFI szolgáltatás, megvalósult a valós idejű utas-tájékoztatás, ehhez applikációja van a közlekedési vállalatnak, és az év végéig Miskolcra érkező új buszokon is meglesz a WIFI előkészítés, a szolgáltatást először a város kelet-nyugati tengelyén közlekedő csuklós buszokon kívánják biztosítani.

Várhatóan 2015. őszén megkezdődik a buszok gyártása, év végére pedig már valamennyi jármű megérkezik Miskolcra

Az új MAN-oknak köszönhetően az MVK buszflotta üzemeltetési költsége 30%-al is csökkenhet.

Miskolcon, napi szinten, csúcsidőben 120-130 busz közlekedik. Az új buszokkal szinte teljes egészében MAN gyártmányú járművei lesznek a közlekedési vállalatnak. A gyártó ezért teljes körű szolgáltatást nyújtó szervizt is telepít Miskolcra. A buszflotta egy nap alatt 26.000 km-t tesz meg Miskolcon. A CNG buszok egy feltöltéssel 400 km tudnak megtenni.

A CNG buszok beszerzése 9,2 milliárd Ft-ba kerül, amelyből 1,8 Milliárd Ft az állami támogatás, a fennmaradó részt kedvező lízingkonstrukcióval oldjuk meg.

A támogatást a Közösségi közlekedésben üzemeltetett gázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogram biztosítja, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium írt ki. A támogatás célja a magyarországi közösségi közlekedés széndioxid-kibocsátásának és a szálló por koncentrációjának csökkenését eredményező, EURO emissziós normáknak megfelelő földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzésének támogatása, amellyel elősegíthető a sűrűn lakott városok levegő minőségének javulása.

A rendezvény zárásaként Reinhard Faderl, az MAN ügyvezető igazgatója jelképesen átadott egy CNG autóbuszt, amely hasonló a projekt keretében érkező gázüzemű autóbuszokhoz. Az esemény résztvevői és a média képviselői egy tesztkör során próbálhatták ki a CNG autóbuszt. A járművet június 20-án, a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat részeként minden érdeklődő megtekintheti.

Miskolc, 2015. június 19.

Koczák Szilvia, sajtószóvivő

Miskolc M.J.Város Polgármesteri Hivatala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában