Helyi közélet

2015.06.30. 16:39

Borból is, pörköltből is versenyeztek Sajóvámoson

Sajóvámos - Pincebál volt szombaton Sajóvámoson, immár a huszonkettedik.

Sajóvámos - Pincebál volt szombaton Sajóvámoson, immár a huszonkettedik.

Hagyományos rendezvény helyszíne volt a Sajóvámosi Belső Pincesor szombaton: a XXII. Sajóvámosi Pincebálé.

A pincetulajdonosok már a kora reggeli órákban elkezdték a készülődést a pincéknél. Az idei pincebál újdonsága az volt, hogy az önkormányzat egy meglévő üres telkén új pincehelyet alakított ki a közmunkások segítségével. A rendezvényen borversenyen, pörköltfőző versenyen, valamint süteménysütő versenyen mérhették össze tudásukat az arra vállalkozók.

Miközben a zsűri végigkóstolgatta a tájjellegű borokat – elsősorban a vörösbor a jellemző – már valamennyi pincetulajdonos odakészítette a bográcsokban az ételeket. Volt, aki sertéspörköltet, volt aki körömpörköltet főzött, és akadt, aki sült szalonnával, krumplival és kolbásszal fogadta vendégeit.

A borverseny első helyezettje Lipták Imre lett, a pörköltfőző verseny első helyezettje Rőczei Béla, a süteménysütő versenyben a felnőtt kategóriában Gazsik Ferencné Bakos Eszter szirmabesenyői lakos, a gyermek sütőversenyben Gazsik Marcell lett az első.

Az önkormányzati bográcsokban délre már rotyogott 180 töltött káposzta.

A rendezvényt meglátogatta Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és felesége, továbbá Demeter Zoltán országgyűlési képviselő is.

Dobogós pörköltek:

Sajóvámosi pörkölt

Hozzávalók: 0,5 kg zsír, 20 dkg füstölt szalonna, vöröshagyma, 3 kg sertéshús, csülök, 0,5 l vörösbor

Fűszerek: őrölt kömény, kakukkfű, babérlevél, őrölt bors, pirospaprika, delikát, babérlevél, só

1 paradicsom, 1 paprika.

Díszítés: paradicsom, paprika, uborka, vöröshagyma, petrezselyemlevél, akáclevél

Bakonyi gombás tokány bográcsban

Hozzávalók 10 főre:

1,20 kg sertéshús, 0,70 kg csiperkegomba, 0,40 kg füstölt szalonna, 0,60 kg vöröshagyma, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika,

ízlés szerint só, fűszerpaprika, őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 0,5 dl tejföl, 2 kanál liszt

Elkészítés: A kockára vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a paprikát, paradicsomot a csíkokra vágott húst fehéredésig pirítjuk a lecsós alapban. Ezután ízesítjük a fűszerekkel, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, amikor majdnem puha a hús, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és készre pároljuk.

A végén tejfölös habarással sűrítjük. összeforraljuk. Petrezselyemmel bőven megszórjuk és nokedlival tálaljuk.

Vargányás csülök pörkölt

Hozzávalók:

4 kg bőrös csülök, 10 dkg vargánya gomba, 20 dkg kockára vágott füstölt szalonna, 1 kg vöröshagyma (apróra vágva), 2 fej fokhagyma,

2 db paprika, 2 db paradicsom, 10 dkg sertészsír, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 evőkanál őrölt kömény, 1 evőkanál őrölt feketebors, só

Elkészítése:

A sertészsíron a szalonna kockát lassú tűzön felolvasztjuk és hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, melyet üvegesre pirítunk. Ezt követően beletesszük a felkockázott zöldpaprikát, paradicsomot, amit így összepárolunk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, őrölt borsot, fűszerköményt és a fokhagymát. Mikor mindezzel meg vagyunk beletesszük a bográcsba (edénybe) a nagyobb kockákra vágott csülköt és lefedve, lassú tűzön hagyjuk párolódni, puhulni. A vargánya gombát a végén adjuk hozzá, mértékkel mivel a gomba igen intenzív ízű. Petrezselymes burgonyával és kovászos uborkával tálaljuk.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában