Helyi közélet

2015.06.13. 15:04

Beiktatták tisztségébe a Miskolci Egyházmegye püspökét

Miskolc, 2015. június 13., szombat (MTI) - Szent liturgián iktatták be tisztségébe a Ferenc pápa által megalapított Miskolci Egyházmegye első görögkatolikus püspökét, Orosz Atanázt a borsodi megyeszékhelyen szombaton.

Miskolc, 2015. június 13., szombat (MTI) - Szent liturgián iktatták be tisztségébe a Ferenc pápa által megalapított Miskolci Egyházmegye első görögkatolikus püspökét, Orosz Atanázt a borsodi megyeszékhelyen szombaton.

A Búza téri székesegyházban több száz hívő előtt bemutatott liturgiát követően Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, budapesti vatikáni nagykövet olvasta fel a korábbi Miskolci Apostoli Exarchátusból kialakított Miskolci Egyházmegye megalapításáról rendelkező pápai bullát.

Az ünnepi istentiszteleten részt vett Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Metropólia pénteken Debrecenben beiktatott érsek-metropolitája, valamint több püspök és egyházi személyiség is.

Ferenc pápa március 19-én rendelkezett a magyarországi görögkatolikusok számára a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház megalapításáról: a pápai rendelkezés a metropólia központjának a Hajdúdorogi Egyházmegyét tette meg, emellett létrehozta a miskolci és a nyíregyházi egyházmegyéket.

Orosz Atanáz miskolci megyés püspökként ideiglenesen a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzói feladatait is ellátja.

Az ünnepségen Alberto Bottari de Castello arról beszélt: a metropólia a szuffragáneus (a metropolitának alárendelt) egyházmegyék megalapításával válik teljessé és így jöhet létre a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház. Az apostoli nuncius felolvasta a latin nyelvű pápai bullát, amelyben részletesen ismertette a metropóliának alárendelt Miskolci Egyházmegye megalapítására, valamint vezetőjének kinevezésére vonatkozó rendelkezéseket.

A nuncius a felolvasás végén magasra emelte a pápai bullát, amelyet megtapsoltak a hívek.


Orosz Atanáz, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye kormányzója, miskolci megyés püspök (k) a beiktatásán Miskolcon, a Búza téri székesegyházban 2015. június 13-án.

MTI Fotó: Vajda János


Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke üdvözlő beszédében azt mondta, Orosz Atanáz megyés püspöki rangba kerülésével az ezen a területen élő görög szertartású híveknek lelkipásztorként történő segítése immár közös feladat lesz, amelyet "nagy szeretetben, egyetértésben, testvériségben és barátságban" kell végezni.

"A közösségben egyek vagyunk, a feltámadt Krisztusról tett tanúságtétel mindannyiunk sajátja, ez pedig felülír minden köztünk lévő különbséget" - hangsúlyozta Ternyák Csaba. Az érsek szavai szerint ez a különbség abban nyilvánul meg, a szertartásokban hogyan közelíti meg az embereket a két egyház.

"Azokat az embereket akarjuk szolgálni, akik ebben a városban, ennek az egyházmegyének területén élnek, dolgoznak és keresik az Istent. Az a mi közös feladatunk, hogy ebben segítsük őket" - erősítette meg Ternyák Csaba.

Orosz Atanáz püspök beszédében megköszönte az apostoli nunciusnak, hogy Rómából elhozta és kihirdette Ferenc pápa bulláját.

A Hajdúdorogi Metropólia megalakulásával elindított beiktatási folyamat szombat délután Nyíregyházán folytatódik, ahol Orosz Atanáz püspököt beiktatják a Nyíregyházi Egyházmegye ideiglenes apostoli kormányzói tisztségébe. Az erről szóló apostoli konstitúciót Alberto Bottari de Castello hirdeti ki ünnepélyes vecsernye keretében a Bethlen Gábor utcai görögkatolikus székesegyházban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában