Helyi közélet

2015.06.26. 18:26

A világ minden tájáról érkeztek az I. Matyó Világtalálkozóra

Mezőkövesd - Mezőkövesd adott otthont június 15–21. között az első Matyó Világtalálkozónak.

Mezőkövesd - Mezőkövesd adott otthont június 15–21. között az első Matyó Világtalálkozónak.

A nagyszabású eseményen a szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy a legkisebbektől az idősekig mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt. Egy héten keresztül várták rendezvények a világtalálkozó résztvevőit: voltak komoly-, könnyű- és népzenei koncertek, számos kiállításmegnyitó, könyvbemutató, valamint a különböző művészeti ágak képviseletében sokszínű előadásokat láthatott a közönség.

Várakozáson felül

A kétségkívül kuriózumnak számító rendezvényre dr. Fekete Zoltán polgármesterrel tekintettünk vissza.

– Hosszú hét volt… – mondta a város vezetője. – Nem lehet megbecsülni, hogy mennyi ember vett részt a rendezvényeken, de egyet láttunk, ami nagy örömmel töltött el minket: többször szűkösnek bizonyultak a termek. Néhányat kiemelnék: óriási volt az érdeklődés a régészeti kiállítás megnyitóján, de Kiss Mátyás népi iparművésznek, Mezőkövesd Város Díszpolgárának az „Ez is Matyó Örökség – Értékmentés, ahogy egy matyó alkotó látja” kiállításának felvezetőjén is. Ami engem személy szerint meglepett, hogy a könyvbemutatón is kicsinek bizonyult a terem, de szinte minden program iránt a várakozáson felüli volt az érdeklődés. Azt is jó volt látni – attól függetlenül, hogy péntek kora délutáni volt az esemény –, hogy a dólyaiak jelképes szekeres hazatérésekor is nagyon sokan voltak a „fogadók” a nagytemplom előtti téren. Ezen dolgok is megerősítettek minket, hogy jó dolgot valósítottunk meg egy héten keresztül. Azt gondolom, hogy az I. Matyó Világtalálkozó beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt ez után is lesz pozitív hozadéka a város számára. Úgy tervezzük, hogy az összegyűjtött és kiállított értékek, anyagok közül lesznek olyanok, melyek Mezőkövesden maradnak.

A polgármester kiemelte, hogy valóban a Föld minden tájáról érkeztek matyók a találkozóra.

– Volt egy világtérképünk, melyen be lehetett jelölni, hogy ki honnan érkezett Mezőkövesdre – folytatta dr. Fekete Zoltán. – Számos európai ország mellett jöttek Brazíliából, Kanadából, Ausztráliából látogatók, sőt beszéltünk olyan vendéggel is, aki Thaiföldről utazott hozzánk.

A folytatás

„Most egy kicsit pihenünk, hiszen egy tartalmas hetet zártunk le, de úgy gondolom, hogy mindenképpen lesz folytatás. A rendezvény előtt ezt konkrétan még nem mertem kimondani, de így utólag látva az igényt és az érdeklődést, az a véleményem, hogy megérdemli Mezőkövesd, a régió és a matyóság, hogy egy évben egyszer legyen egy hét, ami róluk szól” – zárta gondolatait dr. Fekete Zoltán.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában