Helyi közélet

2015.05.15. 17:42

Tűzoltó ünnep Ózdon

Ózd - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a már hagyománnyá vált Szent Flórián napi ünnepségét idén május 1-jén az ózdi Ifjúsági Parkban tartotta. Az ünnepségen részt vett, köszöntőt mondott és díjakat adott át Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

Ózd - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a már hagyománnyá vált Szent Flórián napi ünnepségét idén május 1-jén az ózdi Ifjúsági Parkban tartotta. Az ünnepségen részt vett, köszöntőt mondott és díjakat adott át Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A nagyszabású rendezvény keretén belül ünnepelték az ózdi tűzoltóság fennállásának 130. évfordulóját. A nap a horgász- és főzőversennyel kezdődött, majd azok, akik az aktívabb kikapcsolódást választották, labdarúgásban és a legerősebb tűzoltók versenyén mérhették össze ügyességüket és erejüket.

A délelőtt folyamán ünnepi állománygyűlésre is sor került az Ózdi Művelődési Intézmények Olvasójában, ahol Szunyog Zoltán tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese köszöntötte az állományt és a meghívott vendégeket, majd Szent Flórián életútját és legendás cselekedetét idézte fel. Az alezredes rámutatott arra, hogy a tűzoltók veszélyes, embert próbáló munkájáról nem csak Szent Flórián napján kell beszélnünk, hanem az év többi napján is, amikor kollégáink szótlanul teszik a dolgukat.

Szent-Királyi László tűzoltó alezredes, a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője az Ózdi Tűzoltóság elmúlt százharminc éves történetének fontosabb eseményeit foglalta össze, egyben felidézte saját tapasztalatait.


A térség képviselője is méltatta a lánglovagokat | Fotó: baz.hu


Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének személyes élményekkel átszőtt Szent Flórián napi köszöntőjét Janiczak Dávid Ózd polgármesterének beszéde követte.


Török Dezső adta át a megyei önkormányzat díját | Fotó: baz.hu


Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Tűzbiztonságáért Díjat adományozott a megyei közgyűlés Németh János tűzoltó zászlósnak, a Mezőcsáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának és Katona Józsefnek, a FER Tűzoltóság és Szolgáltató Kft. tiszaújvárosi egységvezetőjének. Az elismeréseket Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke adta át.

Ezt követő beszédében méltatta a tűzoltók munkájának a társadalmi fontosságát. „Az önök munkája akkor kezdődik amikor a többségünké befejeződik, amikor elszabadul a tűz, vagy valamilyen szörnyű balesetet követően műszaki mentést kell végrehajtani, természeti vagy ipari katasztrófát elhárítani. Nem kis bátorságot, elkötelezettséget, hivatástudatot igényel a testület minden tagjától”- szólt az elismerés hangján Török Dezső.


A jó tűzoltó csapatjátékos - emelte ki a közgyűlés elnöke | Fotó: baz.hu


A Szent Flórián által képviselt értékeket, a bátorságot és bajtársiasságot a hivatásos tűzoltóság két alappilléreként jellemezte, valamit az összetartásra, annak fontosságára mutatott rá, melyet a tűzoltók az állampolgárok irányába közvetítenek. Elismerően szólt az őrsprogramról, amelynek köszönhetően sikerül felszámolni a „fehér foltokat”, a megye minden részén biztosítják a gyors beavatkozás lehetőségét.

A rendezvény keretén belül a megyei közgyűlés elnöke és Szemerey Lóránd Győző, a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója védőruházatot adott át a Bükk Mentőcsoport részére.


A vidám majális során jókat lehetett főzni, enni és beszélgetni | Fotó: baz.hu


A délutáni programokat katasztrófavédelmi, rendőrségi és mentős szakmai bemutatók színesítették, valamint a területi tűzmegelőzési bizottság információs, illetve a rendőrség kiállító sátra várta az érdeklődőket.

- Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában