Helyi közélet

2015.05.11. 15:40

Több ok miatt is fontos beruházás

Edelény - Az önkormányzat több alkalommal is igyekezett javítani a Császtára kivezető út állapotán.

Edelény - Az önkormányzat több alkalommal is igyekezett javítani a Császtára kivezető út állapotán.Végig aszfaltos úton lesz megközelíthető az Edelény melletti császtai pincesor annak a beruházásnak köszönhetően, amely a napokban indult. A fejlesztés természetesen elsősorban az ottani gazdák számára fontos, de egyúttal a környék a városlakók kedvelt kirándulóhelye, s emellett az önkormányzat is bízik az idegenforgalmi vonzerejében a borturizmus révén.

Edelény önkormányzata több alkalommal is igyekezett javítani a Császtára kivezető út állapotán. A város szőlőhegyei közül azért fordítódik kiemelt figyelem erre, mert a helybeliek szívesen kirándulnak ide, s a terület évente többször is helyet ad különböző rendezvényeknek. A mindig szűkös költségvetés adta feltételek között úgy egy évtizeddel ezelőtt az útnak nagyjából a fele, a harangtoronyhoz vezető kaptatós rész kapott aszfaltburkolatot, néhány éve pedig martaszfaltos technológiával újíttatta fel az önkormányzat a maradék szakaszt. Ez utóbbiról mindenki tudta, hogy az korántsem nem végleges, ám átmenetileg megnyugtató megoldás.

Pályázati támogatással

A császtai út kérdésének teljes rendezésére most kerülhet sor annak a pályázati támogatásnak köszönhetően, amelyet még tavaly ősszel nyert el az Edelényi Térségfejlesztő Műhely a Borsod-Torna-Gömör Egyesülettel és a Holocén Természetvédelmi Egyesülettel közösen, térségek közötti együttműködés keretében. A 47 millió forintos beruházás keretében 1530 méter útszakasz kap 3,5 méter szélességben 6 centiméter vastag aszfaltburkolatot, mellé félméteres szegély is épül.

A május 31-re befejezendő kivitelezés eredményeként teljes egészében pormentes, jó minőségű úton lesz megközelíthető a császtai szőlőhegy. Ettől a projekt kidolgozói a meglévő értékek közkinccsé tételét, a turizmus fejlődését, a szőlészet-borászat hagyományainak a megőrzését és továbbvitelét várják. Csak fokozhatja majd a hely vonzerejét az a kilátó, amelyet az Északerdő Zrt. épít a pincesor fölötti legmagasabb ponton.

Loj Balázs alpolgármester, egyben a térségfejlesztő műhely vezetője tisztában van azzal, hogy a kivitelezés ideje alatt lehetnek kényelmetlenségeik a szőlőjükbe igyekvő gazdáknak, amiért megértésüket kéri. Különösen akkor lesz erre szükség, amikor egy-két napig egyáltalán nem lesz használható az út. Ez utóbbi konkrét időpontjáról táblákkal és a városi televízió képújsága révén is tájékoztatni fogják a császtai szőlőtulajdonosokat.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában