Helyi közélet

2015.05.07. 14:21

Ő lett az új Öveges, pedig nem is fizikus a szakmája

Miskolc, Budapest - Zsiros László Róbert hét évig dolgozott a Csodák Palotájában.

Miskolc, Budapest - Zsiros László Róbert hét évig dolgozott a Csodák Palotájában.Így invitálták lapunkat nemrég az Avasi Gimnázium „Ezerarcú fény” projekthetére: „A nap mintegy megkoronázásaként, az iskola volt tanítványa, Zsiros László Róbert – akit „új Övegesként” is emlegetnek – tart kísérleti bemutatót az iskola színháztermében, akinek közvetlen stílusa, kedves humora, érdekes ötletei, kísérletei már sok gyerekkel kedveltették meg a természettudományokat”.

Nem csoda hát, hogy mi is szerettük volna megismerni a tehetséges fiatalembert, aki ma már Budapesten él ugyan, de a természettudományokat Miskolcon, pontosabban az Avasi Gimnáziumban kedvelte meg. És ha hívják, ma is bármikor visszajön ide egy-egy érdekes előadás erejéig.

– Hat évfolyamos osztályba jártam, semmi extra nem történt a gimnáziumi évek alatt. Jó tanáraink voltak, és nagyon jó osztályközösség alakult ki. Miskolcban azt szerettem, hogy közel volt az erdő, a Bükk, rengeteget kirándultunk, túráztunk, ez most hiányzik is egy kicsit – meséli László.

Kertészmérnök

A természet szeretete vitte a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karára, ahol kertészmérnöki diplomát szerzett. Majd doktorandusz-hallgatóként a molekuláris biológia területén végezte kutatásait. Azonban nem elégedett meg a természettudományokkal, érdekelte az állam- és jogtudomány is. Így két szakot párhuzamosan végezve, a Miskolci Egyetemen jogászdiplomát is szerzett.

– Kicsit megterhelő volt a kettő együtt, ma már másként csinálnám, de akkor hajtott a kíváncsiság. Szerettem volna bepillantást nyerni a társadalomtudományokba is – magyarázza László.

Fordulat következett be az életében, amikor egyik délután ellátogatott a budapesti Csodák Palotájába.

– Megkérdeztem, én is dolgozhatnék-e itt. Azt mondták, adjam be az önéletrajzomat. Beadtam, és felvettek. Igaz, itt fizikai kísérleteket mutattam be, de a természettudományok között nincs éles határ. Nagyon nehéz eldönteni, hol kezdődik és hol ér véget a biológia, a kémia vagy a fizika. Nagyon szerettem itt dolgozni, kiváló csapat tevékenykedett a Csodák Palotájában. Mindannyian egy cél érdekében dolgoztunk, ha problémák adódtak, közösen oldottuk meg azokat. Mindannyian küldetésnek vettük a munkánkat, életem legszebb 7 éve volt – idézi fel a közelmúltat László.

Szabadúszó

Mellette sok minden mással is foglalkozott, és 2012-ben úgy döntött, hogy szabadúszó lesz. A következő évben Portugáliában, a Nemzeti Oktatási Ügynökségen tevékenykedett. Oktatási programokat dolgozott ki, múzeumpedagógiai projektekben vett részt, ahol továbbképzéseket tartott a diákokkal foglalkozó munkatársaknak. László tudományos kommunikációnak nevezte ottani munkáját.

Jelenleg pedig egy nagy nemzetközi cég magyarországi leányvállalatának oktatási projektjén dolgozik. Egyetemistáknak segítenek abban, hogy minél színesebb, érdekesebb előadásokat tudjanak tartani teljesen stresszmentesen.

Kérdeztük Lászlótól, van-e kedvenc fizikai kísérlete, amit szívesen elmondana nekünk is. Ő azonban azt válaszolta, soha sem az az érdekes egy-egy előadásban, hogy miről szól a kísérlet, hanem hogy azt az előadó hogyan közvetíti a közönsége felé.

A természettudományok szeretetéről pedig ekképp vallott:

– Jó, ha a bennünket körülvevő világ mellett nemcsak elmegyünk, hanem igyekszünk felfedezni azt, és megkérdezni, mi miért történik. Aki így tesz, máshogy látja világot.

ÉM-HE

Névjegy: Zsiros László Róbert

Tanulmányok:

  • 2006–2009 Budapesti Corvinus Egyetem, Élettudományi Doktori Iskola – PhD hallgató
  • 1999–2006 Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar – okl. kertészmérnök, szakfordító
  • 2006 Miskolci Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar – jogász

  • Szakmai pályafutás:

  • 2006 – MTA Növényvédelmi Kutatóintézet – PhD tanulmányokhoz kapcsolódó kutatómunka
  • 2005 – Csodák Palotája Nonprofit Kft. – előadó
  • 2001–2003 Planting Fields Arboretum (NY), Marie Selby Botanical Garden (FL) – gyakornok

  • Szakmai díjak, elismerések:

  • 2009 – Goldenblog, Szórakozás Kategória, fődíj (Szertár)
  • 2007 – Pro Scientia, Aranyérem
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában