Helyi közélet

2015.05.26. 14:09

Nézőpont: Vissza

<em>Amikor elindult az első közmunkaprogram (lehetett úgy 15 éve), már akkor felmerült a kérdés: a közmunkások nem veszélyeztetik-e majd az állandó dolgozók helyét. Meg is kérdeztünk akkor néhány „illetékest”, akik a felvetést badarságnak tartották, mert mint mondták, a közmunkaprogram arra való, hogy a tartós munkanélküliségben élő embereket visszavezesse a munka világába. És arra is, hogy minél többen dolgozhassanak.</em> Hegyi Erika jegyzete.

Amikor elindult az első közmunkaprogram (lehetett úgy 15 éve), már akkor felmerült a kérdés: a közmunkások nem veszélyeztetik-e majd az állandó dolgozók helyét. Meg is kérdeztünk akkor néhány „illetékest”, akik a felvetést badarságnak tartották, mert mint mondták, a közmunkaprogram arra való, hogy a tartós munkanélküliségben élő embereket visszavezesse a munka világába. És arra is, hogy minél többen dolgozhassanak. Hegyi Erika jegyzete.

Aztán kormányok jöttek-mentek, a közmunkaprogramok is át-átalakultak. De néhány évvel ezelőtt az egyik ismerősöm arról mesélt, hogy őt és munkatársait elbocsátották az adminisztratív munkakörből, és közfoglalkoztatottakat vettek fel a helyükre. (Mégpedig azért, mert ez a megoldás olcsóbb a munkaadónak.) Az ismerősöm meg kénytelen volt 3 műszakos fizikai munkát vállalni, hogy éhen ne haljon.

Most pedig itt a botrány. Állítólag (a vizsgálat még folyik, az államtitkár cáfol) az elbocsátott közalkalmazottakat közmunkásként veszik vissza, természetesen spórolás céljából. A munkavállaló persze nem jár jobban, mert kevesebb pénzért kell ugyanannyit és ugyanazt dolgoznia, mint korábban. Csak tudnám, hogy ebben az esetben hogy érvényesül a munkanélküliek visszavezetése a munka világába. ​

- Hegyi Erika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában