Helyi közélet

2015.05.18. 19:20

Lezárult a Sajó-Bódva völgyében a hulladéklerakók rekultivációja

Kazincbarcika - 3 millió köbméter hulladék, 78 lerakó, 660 ezer négyzetméter megtisztított terület, 54 település, 155 ezer lakó, 6,4 milliárd forint – ez a most záruló rekultivációs projekt számokba sűrítve.

Kazincbarcika - 3 millió köbméter hulladék, 78 lerakó, 660 ezer négyzetméter megtisztított terület, 54 település, 155 ezer lakó, 6,4 milliárd forint – ez a most záruló rekultivációs projekt számokba sűrítve.

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Hazai Központi Költségvetés által nyújtott 6,413 milliárd forint támogatás felhasználásával befejezte a „Sajó-Bódva Völgye Települési Szilárd Hulladék Rekultivációs Projekt” keretében a Társulás területén lévő több egykori hulladéklerakó felszámolását.

A projekt célja a Társulás területén lévő felhagyott hulladéklerakók rekultivációja volt, mely az elmúlt 30-40 évben keletkezett tájsebek és potenciális szennyező források megszüntetésére adott lehetőséget.

A rekultivációval 54 település 78 hulladéklerakója volt érintett.

Ezekből 46-ot felszámolással, vagyis a hulladék teljes felszedésével, 32 lerakót pedig helyben történő rekultivációval, vagyis rendezett depónia kialakításával számoltak fel.

A munkák eredményeképpen 660 ezer négyzetméter terület lett hulladéktól mentes, valamint 3 millió köbméter hulladék került ártalmatlanításra. A projekt során érintett lakosság száma több mint 155 ezer fő volt.

A kivitelezést 6 cég által létrehozott Zöld Sajó Rekultivációs Konzorcium valósította meg.

A munkálatokat 2013 első félévében kezdték el, majd a tervezett időpont előtt - fél évvel korábban - sikeresen be is fejezték.

A beruházást követően a helyben rekultivált szeméttelepek helyén már csak egy-egy domb emlékeztet arra, hogy valaha szemétlerakás folyt az érintett településeken; hiszen a végső fedőréteget minden esetben zöld felülettel látták el, mintegy visszaadva a területet a természetnek.

Szitka Péter, a Társulás elnöke a záró-konferencián kihangsúlyozta:

Büszke vagyok rá, hogy a most lezárult projekt az utóbbi idők legnagyobb térségi beruházása volt; mind a ráfordított összeg, mind a települések száma, mind pedig a felszámolt lerakók számát illetően. Ez pedig óriási lépés környezetünk, lakóhelyünk, vizeink, s ezáltal az itt élők védelme érdekében.

A Társulás elnökeként köszönöm a települések, vállalkozók, partnereink együttműködését, és a lakosság pozitív hozzáállását!

- Göndör Judit, önkormányzati szóvivő, kommunikációs tanácsadó, Kazincbarcika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában