Helyi közélet

2015.05.29. 13:53

Lesz ballagás vagy sem a Bulgárföldön?

Miskolc - Elmarad a nyolcadikosok ballagása a miskolci Bulgárföldi Általános Iskolában, mert a diákok rosszak?

Miskolc - Elmarad a nyolcadikosok ballagása a miskolci Bulgárföldi Általános Iskolában, mert a diákok rosszak?Ezzel az információval kereste meg lapunkat az egyik szülő, aki érintett az ügyben, hiszen gyermeke az iskola egyetlen nyolcadikos osztályába jár. A hírnek próbáltunk utánajárni, miközben egyre több szülő, jogvédő szervezet erősítette meg értesülésünket. Sorra azt kérdezték: „Hozhat-e ilyen döntést az iskola, van valami szabályozás a ballagásra vonatkozóan?”.

Igaz, a szülők azt is megerősítették, hogy a tanulók egy része valóban nem viselkedett megfelelően, volt, hogy betörtek ablakot, vagy éppen a tornaterem ajtaját, többen bukásra is állnak, de a kollektív büntetést nem tartják megfelelőnek. „Megértjük, hogy a tantestület így döntött, hiszen nem mintatanulókról van szó, de mi szülők vártuk ezt az eseményt, egy szép emlék lehetett volna a ballagás. Azt hiszem, ha gond is van a gyerekekkel, nem lehet ez a megoldás” – vélekedett az egyik édesapa.

Egyedi esetről lehet szó

Az iskola igazgatóját, Mohr Ritát is megkerestük, szerettük volna megtudni, igaz-e a hír, hogy elmarad a nyolcadikosok ballagása. Az iskola vezetője kedden elzárkózott a nyilatkozattól: „Ez az ügy csak az iskola belső életét érinti, ezért nem vagyok köteles erről információt kiadni”.

Ezután Alvári Ferencnél, a miskolci tankerület megbízott igazgatójánál érdeklődtünk, tud-e az esetről, és ha valóban elmarad az ünnepség, helyesnek tartja-e az iskola döntését. És arra is kíváncsiak voltunk, van-e valamilyen szabályozás az általános iskolai ballagásokra.

„A ballagási rendezvény nem kötelező, megtartását jogszabály nem írja elő, nem is szabályozza. Az intézmények éves munkatervükben rögzítik – többek között – az iskola hagyományai ápolása érdekében meghonosított emléknapok, megemlékezések időpontját” – válaszolta. Majd hangsúlyozta: „A ballagás az említett iskolában az éves munkatervben elfogadottak alapján meg lesz tartva. A köznevelési intézményben büntetés csak fegyelmi eljárás lefolytatását követően, jogszabályban meghatározott módon szabható ki”.

Egy oktatási szakemberrel is beszélt lapunk, aki nem emlékszik arra, hogy Miskolcon valaha előfordult volna olyan, hogy elmaradt egy ballagás. „Az általában része a pedagógiai programnak, az iskola hagyományának. Azt azonban tudni kell, hogy a bulgárföldi iskolába halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak, nem egyszerű egy ilyen iskolát vezetni. Ahhoz, hogy véleményt mondhassunk, ismerni kellene az igazgató álláspontját is, a teljes történetet” – fogalmazott a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában